Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή πτώση στις ασιατικές αγορές

Σε τροχιά ισχυρής διόρθωσης οι ασιατικές αγορές, λόγω ανησυχιών για την νομισματική πολιτική στην Κίνα και τις επιπτώσεις της στις τράπεζες. Απώλειες 1,7% για Nikkei, πτώση 2,6% για Κίνα.

Η ενίσχυση των επιπέδων κεφαλαιακής επάρκειας κάποιων κινεζικών τραπεζών, μετά από εντολή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, επανέφερε στο προσκήνιο την ανησυχία για απόσυρση των μέτρων στήριξης από το Πεκίνο, οδηγώντας σε ισχυρή πτώση τις κορυφαίες ασιατικές αγορές.

Απώλειες 1,3% για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ αντίθετα ανοδική πορεία ακολούθησε το γεν, με αποτέλεσμα να υπάρξει πλήγμα και για τις μετοχές εξαγωγικών ομίλων.

Απώλειες 2,4% για την Bank of China, ενώ πτώση της τάξης του 3,4% σημείωσε η μετοχή της Bank of Communications. Σημειώνεται ότι και η Goldman Sachs προχώρησε σε υποβάθμιση της σύστασής της για κάποιες κινεζικές τράπεζες, επιτείνοντας το αρνητικό κλίμα στις ασιατικές αγορές.

Πτώση 1,78% για τον Nikkei, με την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας να διατηρεί αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο κοντά στο 0% και να τονίζει ότι στόχος της είναι η «καταπολέμηση» του αποπληθωρισμού.

Σε ανάλογη πορεία κινήθηκαν οι αγορές Αυστραλίας και Ν. Κορέας, με τους δείκτες ASX και Kospi να υποχωρούν κατά 0,6% και 1,97% αντίστοιχα. Ισχυρότερες οι πιέσεις για το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, με τον δείκτη Hang Seng να υποχωρεί κατά 1,97%.

Οι ρευστοποιήσεις τραπεζικών τίτλων οδήγησαν σε μεγάλη πτώση την αγορά της Κίνας. Απώλειες 2,57% για τον CSI 300, ενώ κατά 2,61% χαμηλότερα κινήθηκε ο Shanghai Composite.

Σε πτωτική τροχιά κινούνται, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών. Πτώση 0,6% για τον DAX 30, με τον FTSE 100 να υποχωρεί κατά 0,8% και τον CAC 40 να αποδυναμώνεται πλησίον του 0,9%.

«Ανάσα» ανόδου σήμανε για την Wall Street η συνεδρίαση της Δευτέρας. Πιο συγκεκριμένα ο Dow έκλεισε με άνοδο 0,24% στις 10.197,01 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,46% στις 1.096,76 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,25% στις 2.210,80 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v