Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις στην αγορά της Κίνα

Μεικτή η εικόνα των ασιατικών αγορών, με το χρηματιστήριο της Κίνας (-3,2%) να σημειώνει ισχυρές απώλειες, μετά από εντολή για περιορισμό των χορηγήσεων από κάποιες τράπεζες. Απώλειες 0,25% για Nikkei.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να δώσει εντολή σε κάποιες τράπεζες της χώρας να μειώσουν τις χορηγήσεις, καθώς δεν διαθέτουν το απαραίτητο ύψος κεφαλαίων, επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης και οδήγησε ισχυρά χαμηλότερα την αγορά της χώρας.

«Στην περίπτωση της Κίνας από τη μία πλευρά οι αρχές προσπαθούν να ασκήσουν πιο σφιχτή νομισματική πολιτική προκειμένου να εκλείψουν οι φούσκες αλλά από την άλλη, μέσω κάποιων δημοσιονομικών μέτρων, θέλουν να στηρίξουν και την ανάπτυξη», τονίζει στο Bloomberg ο κ. Kyohei Morita, οικονομολόγος της Barclays Capital στο Τόκιο.

Απώλειες 1% για την China Construction Bank, με την China Merchants Bank να υποχωρεί κατά 1,3% και την Bank of China να αποδυναμώνεται πλησίον του 0,7%. Αποτέλεσμα ο CSI 300 να αποδυναμωθεί κατά 3,26% και ο Shanghai Composite να κινηθεί κατά 2,96% χαμηλότερα.

Πτώση 1,48% για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού με το ισοζύγιο ανοδικών-πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο τρία προς πέντε. Σε αρνητική τροχιά, αν και ήπια, ο Nikkei, καθώς αποδυναμώθηκε κατά 0,25%, ενώ ισχυρότερες οι πιέσεις στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, με τον δείκτη Hang Seng να υποχωρεί 2,04%.

Στον αντίποδα σε θετική πορεία κινήθηκαν οι αγορές Αυστραλίας και Ν. Κορέας, καθώς οι δείκτες ASX και Kospi σημείωσαν κέρδη της τάξης του 0,11% και 0,24% αντίστοιχα.

Σε θετική τροχιά κινούνται, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στον καταιγισμό ανακοίνωσης μεγεθών δ’ τριμήνου. Κέρδη 12 μονάδων για τον DAX 30, ενώ κατά οκτώ μονάδες υψηλότερα κινείται ο FTSE 100 και κατά 12 μονάδες ενισχύεται ο CAC 40.

Σε θετική τροχιά κινήθηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης η Wall Street. Πιο συγκεκριμένα ο Dow έκλεισε με κέρδη 1,09% στις 10.725,36 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 1,25% στις 1.150,19 μονάδες ενώ ο Nasdaq υψηλότερα 1,42% στις 2.320,40 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v