Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ασιατικές αγορές με στήριξη από Κίνα

Η πολύ καλή πορεία της κινεζικής οικονομίας στήριξε τις τιμές μετάλλων και εν συνεχεία και τις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να σημειώνει κέρδη 1,2% και την αγορά της Κίνας να ενισχύεται 0,6%.

Ο εντυπωσιακός ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας, κατά 10,7% στο δ’ τρίμηνο του 2009, «ανεβάζει» τις προοπτικές ζήτησης πρώτων υλών από την χώρα, με αποτέλεσμα την ιδιαίτερα ισχυρή πορεία μεταλλευτικών ομίλων στις ασιατικές αγορές.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το «ράλι» του κινεζικού ΑΕΠ επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες ότι το Πεκίνο θα προχωρήσει σε απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να αλλάζει νομισματική πολιτική, με πιθανή αύξηση επιτοκίων και επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων για μείωση των χορηγήσεων.

Κέρδη 1,22% σημείωσε ο Nikkei, με τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού να παραμένει πρακτικά αμετάβλητος, μετά από μία συνεδρίαση όπου καταγράφηκαν σημαντικές εναλλαγές πρόσημων.

Σε ανοδική πορεία και οι μετοχές εξαγωγικών ομίλων, λόγω υποχώρησης του γεν, με την Sony να ενισχύεται κατά 4,1% και την Toyota Motor να σημειώνει κέρδη της τάξης του 2,1%.

Σε θετική πορεία κινήθηκε η αγορά της Κίνας, με τον CSI 300 να ενισχύεται κατά 0,69% και τον Shanghai Composite να σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,52%. Ανοδική τροχιά και για την αγορά της Ν. Κορέας, με τον Kospi να σημειώνει κέρδη πλησίον του 0,45%.

Στον αντίποδα πιέσεις ασκήθηκαν στις αγορές Αυστραλίας και Χονγκ Κονγκ, με τους δείκτες ASX και Hang Seng να καταγράφουν απώλειες 0,93% και 0,73% αντίστοιχα.

Ανοδικά κινούνται, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην ανακοίνωση μεγεθών δ’ τριμήνου της Goldman Sachs. Κέρδη 0,8% για τον DAX 30, άνοδος 0,7% για τον FTSE 100, ενώ κατά 0,9% υψηλότερα κινείται ο CAC 40.

"Τριγμοί" καταγράφηκαν στην Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση, λόγω πιέσεων στις μετοχές τραπεζικών ομίλων. Πιο συγκεκριμένα ο Dow έκλεισε με πτώση 1,14% στις 10.603,15 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 1,06% στις 1.138,04 μονάδες ενώ ο Nasdaq χαμηλότερα 1,26% στις 2.291,25 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v