Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βυθίστηκε" η αγορά της Κίνας

Σε ελεύθερη πτώση η αγορά της Κίνας (-5%), η οποία συμπαρέσυρε σε σημαντικές απώλειες και τις υπόλοιπες ασιατικές αγορές. Η διάθεση ανάληψης ρίσκου περιορίζεται και οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις.

Περιορισμός της διάθεσης ανάληψης ρίσκου, αλλά και αρνητικά μεγέθη τριμήνου για κορυφαίες κινεζικές εταιρίες οδήγησαν σε ισχυρή πτώση τις ασιατικές αγορές, με την Κίνα να αποτελεί -εκ νέου- τον αρνητικό πρωταγωνιστή.

Όπως επισημαίνουν κορυφαίοι αναλυτές η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην τεχνική ανάλυση της κινεζικής αγοράς. "Όλοι εξετάζουν τον ΚΜΟ 10 ημερών πλησίον των 2964,30 μονάδων για τον Shanghai Composite. Οι τεχνικοί αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι ο δείκτης δεν θα κατορθώσει να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο. Όσο, λοιπόν, υποχωρεί προς αυτό τόσο αυξάνεται η ανησυχία των επενδυτών, οι οποίοι ενίοτε προχωρούν σε άνευ λόγου ρευστοποιήσεις", σημειώνει στο MarketWatch, ο κ. Zhu Haibin, αναλυτής της Essence Securities.

Οι "πανικόβλητες ρευστοποιήσεις" στην κινεζική αγορά, δεν δικαιολογούνται -προσθέτουν άλλοι αναλυτές- ούτε από την πορεία της κινεζικής οικονομίας, ούτε από τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η τράπεζα δεν προτίθεται να διακόψει την πολιτική στήριξης οικονομίας και αγοράς.

Δικαιολογούνται, βέβαια, από τα ιδιαίτερα αρνητικά οικονομικά μεγέθη αρκετών εταιριών, όπως η Jiangxi Copper (-6,9%), η οποία ανακοίνωσε πτώση κερδών 61% στο α΄ εξάμηνο. Το ίδιο ισχύει και για την Aluminum Corp. of China (-2,5%), η οποία "συμπλήρωσε" το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο ζημιών.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ο CSI 300 (δείκτης στον οποίο "καταμετράται" η πορεία, τόσο της αγοράς της Σαγκάης, όσο και αυτής της Σενζέν) υποχώρησε 5,2%, ενώ κατά 5,3% χαμηλότερα κινούνταν ο Shanghai Composite.

Η αρνητική πορεία της Κίνας "παράσυρε στο διάβα της» και τις υπόλοιπες ασιατικές αγορές. Απώλειες 0,79% για τον Nikkei, πλησίον του 0,46% για τον ASX στην Αυστραλία, ενώ κατά 0,67% χαμηλότερα κινήθηκε ο Kospi της Ν. Κορέας. Ισχυρότερες οι πιέσεις για το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ -το οποίο συνδέεται περισσότερο άμεσα με την κινεζική αγορά- με τον δείκτη Hang Seng να αποδυναμώνεται 1,1%.

Σε πτωτική τροχιά κινούνται, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τους DAX 30 και FTSE 100 να υποχωρούν κατά 0,9% και τον CAC 40 να κινείται κατά 1,1% χαμηλότερα.

"Φρέναρε" η άνοδος της Wall Street στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Πιο συγκεκριμένα, ο Dow ενισχύθηκε 0,03% στις 9.509,28 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,06% στις 1025,56 μονάδες ενώ ο Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,15% στις 2.017,98 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v