Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ελεύθερη πτώση» ασιατικών αγορών

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι κορυφαίες ασιατικές αγορές, καθώς η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας δεν «έπεισε» αγορές και αναλυτές. Απώλειες 3% για Nikkei, 4% για Κίνα.

Την μεγαλύτερη υποχώρησή του σε διάστημα τριών μηνών κατέγραψε ο MSCI Ασίας-Ειρηνικού, καθώς αναλυτές και οικονομολόγοι θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της ιαπωνικής οικονομίας να εξέλθει από την ύφεση.

Το ιαπωνικό ΑΕΠ ενισχύθηκε 3,7% στο β’ τρίμηνο, αλλά οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η πορεία του δεν είναι «διατηρήσιμη», με δεδομένη την ύφεση που πλήττει τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της χώρας, ενώ αποδίδουν την καλή πορεία του στο «πακέτο στήριξης» της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Αρνητικός παράγοντας για τις διαθέσεις των επενδυτών στις ασιατικές αγορές και η πτώση κατά 35,7% των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα τον Ιούλιο.

Απώλειες 2,7% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, με τον Nikkei να «βυθίζεται» κατά 3,1%. Ανάλογη η εικόνα στις αγορές Χονγκ Κονγκ και Ν. Κορέας, με τους Hang Seng και Kospi να υποχωρούν 2,64% και 2,79% αντίστοιχα. Σε πτωτική τροχιά και η αγορά της Αυστραλίας, με πτώση 1,63% για τον ASX.

Εξαιρετικά ισχυρές οι πιέσεις για την αγορά της Κίνας, με τον CSI 300 να υποχωρεί 4,34% και τον Shanghai Composite να αποδυναμώνεται κατά 4,88%.

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται, αυτήν την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών. Ο DAX 30 υποχωρεί 0,54%, με τον Stoxx 50 να αποδυναμώνεται 0,5%.

Σε αρνητική τροχιά, λόγω των δυσμενών στοιχείων για την κατανάλωση κινήθηκε η Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Πιο συγκεκριμένα ο Dow υποχώρησε 0,82% στις 9.321,40 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,85% στις 1004,09 μονάδες ενώ ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 1,17% στις 1.985,52 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v