Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Φρέναρε" η άνοδος στη Wall Street

Μικτές τάσεις στη Wall παρά τα αισιόδοξα μηνύματα από τους κεντρικούς τραπεζίτες ΗΠΑ και ευρωζώνης περί σταθεροποίησης των οικονομιών. Κέρδη για τον ενεργειακό κλάδο. Άνοδος σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street παρά τα αισιόδοξα μηνύματα από τους κεντρικούς τραπεζίτες ΗΠΑ και ευρωζώνης περί σταθεροποίησης των οικονομιών. Κέρδη για τον ενεργειακό κλάδο. Άνοδος στις ευρωαγορές.

Μετριάστηκε η αισιοδοξία των επενδυτών – στο τελευταίο τρίωρο της συνεδρίασης- ότι η αμερικανική οικονομία είναι κοντά στο στάδιο της ανάκαμψης, μετά τις ομιλίες Bernanke και Trichet την Παρασκευή, στο ετήσιο συνέδριο της FED στο Jackson Hole.

Αναλυτικά, ο διοικητής της FED υποστήριξε ότι η οικονομία βγαίνει από την κρίση προειδοποιώντας παράλληλα πως η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή ενώ στο ίδιο κλίμα και η ομιλία του διοικητή της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet όπου τόνισε ότι "η ελεύθερη πτώση στην πραγματική οικονομία έχει διακοπεί".

Επιπλέον η αισιοδοξία των επενδυτών βασίστηκε και στα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων και ακινήτων. Ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν ότι και οι δύο αγορές απέκτησαν δυναμική μετά τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης από τα οποία το πρώτο λήγει τη Δευτέρα και το δεύτερο το Νοέμβριο.

Το ζητούμενο λοιπόν των αναλυτών είναι η μακροχρόνια βελτίωση των στοιχείων σε αγορά ακινήτων και αυτοκινήτου και όχι η βραχυχρόνια εκτόξευσή τους βάση κυβερνητικών προγραμμάτων.

Σημαντική πτώση 4,3% για τον τίτλο της Ford καθώς το κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης της αγοράς οχημάτων λήγει σήμερα.

Επιπλέον, αναμένεται η ανακοίνωση σημαντικών οικονομικών στοιχείων εντός της εβδομάδας με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να επιβεβαιωθεί η βελτίωση της οικονομίας.

Παράλληλα, πτώση κοντά 1,5% για τον τραπεζικό κλάδο μετά τη δήλωση του προέδρου της τράπεζας Sun Trust ότι “η βιομηχανία είναι πολύ μακριά από την αναγνώριση κάποιου είδος επιτυχίας”.

Στον αντίποδα με θετικό πρόσημο ο κλάδος της ενέργειας μετά και το νέο υψηλό 10 μηνών της τιμής του αργού στις διεθνής αγορές. Κέρδη 1,9% για Exxon Mobil και άνοδος 1,5% για Chevron.

Σημαντική άνοδος 10% για τον τίτλο της Advanced Micro Devices μετά την αναβάθμιση της Citigroup σε buy από hold.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, στο -0,74 βελτιώθηκε ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας Chicago Fed τον Ιούλιο έναντι -1,80 τον Ιούνιο.

Άνοδος, κοντά 0,6% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 74,34 δολ/βαρέλι.

Το δικαίωμα της σημείωσε πτώση 2,26%, στα 21,99 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με απώλειες 2,27% στα 6,47 δολάρια. Χαμηλότερα 0,27% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,50 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow ενισχύθηκε 0,03% στις 9.509,28 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,06% στις 1025,56 μονάδες ενώ ο Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,15% στις 2.017,98 μονάδες.

Στην Ευρώπη ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,93% στις 4.896,23 μονάδες, στη Φρανκφούρτη, o DAX 30 με κέρδη 1,04% στις 5.519,23 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 υψηλότερα 1,01% στις 3.652,17 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v