Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη από Rio Tinto στις ασιατικές αγορές

Η απόφαση της Rio Tinto να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 15,2 δισ. δολαρίων, στήριξε την πορεία των μεταλλευτικών ομίλων και οδήγησε υψηλότερα τις κορυφαίες ασιατικές αγορές. Κέρδη 1% για το Νikkei. 

Η Rio Tinto και η απόφασή της να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15,2 δισ. δολαρίων, να πραγματοποιήσει συμφωνία joint venture με την BHP Billiton και όλα αυτά «εγκαταλείποντας» την Chinalco αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα που «κίνησε» τις ασιατικές αγορές και μάλιστα σε ανοδική τροχιά.

«Έκρηξη» ανόδου για τη μετοχή του ομίλου στο 9,9%, ενώ σε ανάλογη πορεία κινήθηκαν μετοχές πετρελαϊκών ομίλων –ακολουθώντας την ενίσχυση του «μαύρου χρυσού», ενώ κέρδη 8% σημείωσε ο τίτλος της Mazda Motor, μετά από αναβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας της αυτοκινητοβιομηχανίας από την Nikko Citigroup.

«Οι επενδυτές αναζητούσαν μία αιτία για να παραμείνουν αισιόδοξοι και την βρήκαν στη συμφωνία BHP Billiton και Rio Tinto», υπογραμμίζει στο Bloomberg ο κ. Tim Schroeders, διαχειριστής κεφαλαίων ενός δισ. δολαρίων για την Pengana Capital.

Κέρδη 0,3% για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος ετοιμάζεται να «κλείσει» την εβδομάδα με άνοδο υψηλότερη του 1%. Στο 1% η άνοδος για τον Nikkei, ενώ σε ανάλογα θετική πορεία κινήθηκαν οι αγορές Αυστραλίας και Ν. Κορέας, με κέρδη 0,93% για ASX και 1,2% για Kospi αντίστοιχα.

Θετική πορεία και για την κινεζική αγορά με τον Shanghai Composite να ενισχύεται 0,25%, ενώ ήπια πτωτικά κινήθηκε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, με πτώση 0,2% για τον Hang Seng.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν, αυτήν την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στην ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία των ΗΠΑ τον Μάιο. Η ανακοίνωση πραγματοποιείται στις 15.30 ώρα Ελλάδας.

Κέρδη 0,5% για DAX 30, πλησίον του 0,6% για τον FTSE 100, ενώ κατά 0,5% υψηλότερα κινείται ο CAC 40. Στη βρετανική αγορά πιθανώς παράγοντας πιέσεων μπορεί να αποδειχθεί η νέα παραίτηση υπουργού της κυβέρνησης Brown, ο οποίος μάλιστα καλεί τον πρωθυπουργό να ακολουθήσει το παράδειγμά του και να αποχωρήσει.

Σε ανοδική τροχιά, με ώθηση από τραπεζικούς τίτλους βρέθηκε η Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Πιο συγκεκριμένα ο Dow ενισχύθηκε 0,86% στις 8.750,24 μονάδες, ο S&P 500 υψηλότερα κατά 1,15% στις 942,46 μονάδες και ο Nasdaq με κέρδη 1,32% στις 1.850,02 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v