Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες-μεταλλευτικές πίεσαν την Ασία

«Κόκκινο φόντο» και στην σημερινή συνεδρίαση των κυριότερων ασιατικών αγορών, με τις μεταλλευτικές, τραπεζικές μετοχές και αυτές των εταιρειών που σχετίζονται με εξαγωγές, να ηγούνται της πτώσης.

«Κόκκινο φόντο» και στην σημερινή συνεδρίαση των κυριότερων ασιατικών αγορών, με τις μεταλλευτικές, τραπεζικές μετοχές και αυτές των εταιρειών που σχετίζονται με εξαγωγές, να ηγούνται της πτώσης, καθώς εκφράζονται φόβοι πως οι αυξανόμενες απώλειες των τραπεζών παγκοσμίως θα επιδεινώσουν την παγκόσμια ύφεση και θα μειώσουν την ζήτηση για εμπορεύματα στην περιοχή.

Απώλειες 3,5% για την HSBC Holdings, με την China Life Insurance να αποδυναμώνεται 5,9%. Πτώση 1% για την BHP Billiton, η οποία ανακοίνωσε μείωση 6.000 θέσεων εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και της παραγωγής της στην Αυστραλία μεταξύ 15% και 20%.

«Κανείς δεν γνωρίζει το πραγματικό ύψος των ζημιών στις τράπεζες καθώς η οικονομία αποδυναμώνεται», τονίζει ο κ. Hugh Dive, διαχειριστής κεφαλαίων τριών δισ. δολαρίων στην Investors Mutual.

Πτώση 1,6% για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού, με το ισοζύγιο ανοδικών-πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο ένα προς τρία. Απώλειες 2,04% για τον Nikkei, ο οποίος «έχασε» το επίπεδο των 8.000 μονάδων.

Σε ανάλογη πορεία κινήθηκαν τα χρηματιστήρια Αυστραλίας και Χονγκ Κονγκ, με τους ASX και Hang Seng να αποδυναμώνονται 0,97% και 2,46% αντίστοιχα, ενώ πτώση 2,06% κατέγραψε ο δείκτης Kospi στην αγορά της Ν. Κορέας. Απώλειες 0,51% για τον Shanghai Composite στην Κίνα.

Μπορεί οι ΗΠΑ να απέκτησαν νέο πρόεδρο, όμως, η αγορά τους παρέμεινε στην γνωστή… «θητεία» της πτώσης. Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε βαριές απώλειες 4,01% στις 7.949,09 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 5,28% στις 805,25 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 5,78% στις 1.440,86 μονάδες.

Συνέχεια της ισχυρής πτώση προοιωνίζουν, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX 30 να υποχωρεί 0,7%, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 1,1% και τον CAC 40 να κινείται 1,1% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v