Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι "αποδόσεις" των προηγούμενων Προέδρων των ΗΠΑ

Σε μια δύσκολη περίοδο για τη Wall Street ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Barack Obama. Ποιες όμως ήταν οι "χρηματιστηριακές επιδόσεις" των προκατόχων του την τελευταία 30ετία;

Οι αποδόσεις των προηγούμενων Προέδρων των ΗΠΑ
Σε μια δύσκολη περίοδο για τη Wall Street αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντά του ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Barack Obama. Ποιες όμως ήταν οι "χρηματιστηριακές επιδόσεις" των προκατόχων του την τελευταία τριακονταετία;

Ξεκινώντας από τον Ronald Reagan, στην πρώτη του θητεία ο δείκτης Dow Jones Wilshire 5000 σημείωσε άνοδο 12,1%, ενώ ακόμα καλύτερα "πήγε" και στη δεύτερη τετραετία του με κέρδη 16,1%.

Το χρηματιστήριο ανέβηκε μόνο κατά τη μοναδική θητεία του κ. George Bush του πρεσβύτερου, με κέρδη 14,5%, πριν αυτός παραδώσει τη σκυτάλη της εξουσίας στον κ. Bill Clinton.

O κ. Clinton συνέδεσε με σημαντικά χρηματιστηριακά κέρδη (17,7%) την πρώτη τετραετία της θητείας του (1993 - 1997), αλλά και τη δεύτερη (13,5%), παρά τη σημαντική πολιτική φθορά που υπέστη από το γνωστό σκάνδαλο... Λεβίνσκι.

Τέλος, ο κ. George Bush ο νεότερος συνέδεσε το όνομά του με τις χειρότερες αποδόσεις από όλους του προαναφερθέντες προκατόχους του. Την τετραετία 2001 - 2005 ο Dow Jones Wilshire 5000 ενισχύθηκε 1%, ενώ η επόμενη περίοδος ήταν η μοναδική στην οποία ο δείκτης έκλεισε "κόκκινος" με απώλειες 5,5%, καθιστώντας την οκταετία του απερχόμενου Προέδρου τη μοναδική με απώλειες.

Οι χρηματιστηριακές επιδόσεις κατά την περίοδο Obama δεν μένει παρά να αποδειχτούν στο μέλλον... -αν και οι οιωνοί δεν προδιαγράφονται ιδιαίτερα ευοίωνοι- δεδομένου ότι ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ αναλαμβάνει μια οικονομία που βιώνει τη χειρότερη κρίση μετά το μεγάλο κραχ του '30.

*Ακολουθεί πίνακας με αναλυτικά στοιχεία για τις αποδόσεις του δείκτη Dow Jones Wilshire 5000 ανά προεδρική θητεία (πηγή: Marketwatch).



1η θητεία

2η θητεία

Μ.Ο.

George W. Bush

+1%

-5,5%

-2,3%

Bill Clinton

+17,7%

+13,5%

+15,6%

George H.W.Bush

+14,5%

-

+14,5%

Ronald Reagan

+12,1%

+16,1%

+14,1%


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v