Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό πέντε εβδομάδων η Ασία

Τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία από την Ιαπωνία, σε συνδυασμό με την κάθετη πτώση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ οδήγησαν σε χαμηλό πέντε εβδομάδων τις κορυφαίες ασιατικές αγορές.

Αρνητικά macro της Ιαπωνίας, πτώση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, παράγοντας που πλήττει περαιτέρω τις ασιατικές εξαγωγές και διάχυτη απαισιοδοξία για την πορεία οικονομιών και εταιρικών μεγεθών ήταν αρκετά για να οδηγήσουν σε χαμηλό πέντε εβδομάδων τις ασιατικές αγορές.

Πτώση 9,5% για την Advantest Corp., τον μεγαλύτερο όμιλο κατασκευής memory-chips παγκοσμίως, με τη μετοχή της Samsung να κινείται 5,8% χαμηλότερα, ενώ σε κλοιό πιέσεων παραμένουν οι μεταλλευτικές εταιρειών, με την BHP Billiton να υποχωρεί 6,4%.

Στο 3,8% οι απώλειες για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου. Κατά 4,92% χαμηλότερα κινήθηκε ο Nikkei, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα στις αγορές Αυστραλίας, Χονγκ Κονγκ και Ν. Κορέας, με τους ASX, Hang Seng και Kospi να υποχωρούν 4,27%, 5,18% και 6,03% αντίστοιχα.

«Αντίσταση» από την κινεζική αγορά, καθώς ο δείκτης CSI 300 σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,70%, ενώ ήπια πτώση στο 0,49% καταγράφει ο Shanghai Composite.

Οι ασιατικές αγορές ακολουθούν το παράδειγμα της Wall Street, η οποία «προσγειώθηκε απότομα», μετά τα αρνητικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου. Ο Dow Jones υποχώρησε 2,94% στις 8.200,14 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 3,35% στις 842,62 μονάδες. Ο Nasdaq σημείωσε πτώση 3,67% στις 1.489,64 μονάδες.

Πτωτική κίνηση, αυτήν την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ και την αγορά να έχει προεξοφλήσει μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ήτοι στο 2%. Πτώση 33 μονάδων για DAX 30, πλησίον των 27 για FTSE 100 και των 27 για CAC 40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v