Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ασιατικές αγορές

Πτώση στις ασιατικές αγορές, καθώς η πρόβλεψη της Toyota για λειτουργικές ζημιές και η χαμηλότερη του αναμενόμενου μείωση των επιτοκίων της Κίνας, εντείνουν τις ανησυχίες για το βάθος της παγκόσμιας ύφεσης.

Σε τροχιά πιέσεων οι ασιατικές αγορές, με το ιαπωνικό χρηματιστήριο να είναι κλειστό λόγω αργίας και την Toyota Motor να επηρεάζει τις διαθέσεις των επενδυτών, μία ημέρα μετά την ανακοίνωσή της για τις πρώτες λειτουργικές ζημίες σε διάστημα 71 ετών.

Παράλληλα η αγορά θεωρεί ότι η χθεσινή μείωση των επιτοκίων στην Κίνα -κατά 27 μονάδες βάσης- δεν είναι αρκετή για να στηρίξει οικονομία αλλά και χρηματοοικονομικό σύστημα, με αποτέλεσμα την άσκηση αρκούντως ισχυρών πιέσεων στο χρηματιστήριο της χώρας.

Την ίδια στιγμή οι επενδυτές προχωρούν και σε ρευστοποιήσεις εν όψει των συνεχιζόμενων αργιών αλλά και της διάθεσης να κατοχυρώσουν τα όποια κέρδη έχουν κατορθώσει να συγκεντρώσουν.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,5%. Σε κλοιό πιέσεων η αγορά του Χονγκ Κονγκ, με τον δείκτη Hang Seng να αποδυναμώνεται 3,66%, ενώ σε ανάλογη πορεία κινείται και το χρηματιστήριο της Κίνας, όπου ο CSI 300 καταγράφει απώλειες της τάξης του3,6%.

Πτώση 0,73% για τον ASX στην αγορά της Αυστραλίας, ενώ κατά 2,99% χαμηλότερα κινείται ο Kospi στο χρηματιστήριο της Ν. Κορέας. Σημειώνεται ότι η αγορά της Ιαπωνίας παραμένει σήμερα κλειστή, λόγω της αργίας των Γεννεθλίων του Αυτοκράτορα.

Η απαισιοδοξία για την πορεία οικονομίας και εταιρικών κερδών "έπνιξε" την Wall Street στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,69% στις 8.519,69 μονάδες, ενώ πτώση 2,04% στις 1.532,35 μονάδες σημείωσε ο Nasdaq. Ο S&P υποχώρησε 1,83% στις 871,63 μονάδες.

Διατήρηση των πιέσεων υποδεικνύουν, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών με τον DAX 30 να υποχωρεί κατά 55 μονάδες, τον FTSE 100 να κινείται 42 μονάδες χαμηλότερα και τον CAC 40 να σημειώνει απώλειες πλησίον των 21 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v