Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Έκρηξη" κερδών στις ασιατικές αγορές

Η "γενναία" μείωση επιτοκίων της Fed σε συνδυασμό με την επιστροφή της διάθεσης ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές οδηγεί σε ισχυρή άνοδο την Ασία, με τον Nikkei να ενισχύεται 9,9% και τον Hang Seng στο 10,1%.

Η μείωση επιτοκίων από τη Fed, αλλά και από τις Κεντρικές Τράπεζες Κίνας και Ταϊβάν, ενισχύει τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και παράλληλα καθησυχάζει -τουλάχιστον προς το παρόν- τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και του διατραπεζικού δανεισμού.

Εκρηκτική πορεία καταγράφουν οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες, με τον Kospi της Ν. Κορέας να σημειώνει κέρδη 11,94%, στηριζόμενος και στην εντυπωσιακή άνοδο μετοχών όπως αυτές των Samsung Electronics (10%) και Posco (15%, η οποία άγγιξε το limit-up).

Η υποχώρηση του γεν έναντι του δολαρίου στηρίζει την πορεία τίτλων εξαγωγικών εταιριών και κυρίως αυτοκινητοβιομηχανιών, με τις μετοχές των Toyota Motor και Mazda Motor να ενισχύονται υψηλότερα του 11%.

Στο 7,9% η άνοδος για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας - Ειρηνικού, ο οποίος σημειώνει το ισχυρότερο τριήμερο ράλι από το 1987, αν και ο Οκτώβριος εξακολουθεί να είναι αρνητικός μήνας, καθώς ο δείκτης από την αρχή του έχει υποχωρήσει 19%.

Κέρδη 9,96% για τον Nikkei, ενώ εντυπωσιακά υψηλότερα κατά 10,14% κινείται ο δείκτης Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ. Ελαφρώς πιο «προσγειωμένη» η αγορά της Αυστραλίας, με τον ASX να ενισχύεται πλησίον του 4,04%.

Αντιμέτωποι με ένα ιδιότυπο θρίλερ βρέθηκαν χθες οι επενδυτές στη Wall Street, με τις εναλλαγές προσήμων να είναι το βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης. Ο Dow Jones έκλεισε στις 8.987 μονάδες με πτώση 0,85%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,47%, στις 1.657 μονάδες. Απώλειες 1,11% για τον S&P 500, στις 930 μονάδες.

Αρκούντως θετική εικόνα, αυτήν την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX 30 να ενισχύεται έως και 130 μονάδες, τον FTSE 100 στις 108 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 91 μονάδες υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v