Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Η Fed μείωσε τα επιτόκια στο 1%

Η Fed προχώρησε σε γενναιόδωρη μείωση των επιτοκίων και τόνισε ότι σοβαροί πτωτικοί κίνδυνοι παραμένουν στην οικονομία, αφήνοντας περιθώρια περαιτέρω μείωσης του κόστους δανεισμού.

ΗΠΑ: Η Fed μείωσε τα επιτόκια στο 1%
Η Federal Reserve προχώρησε, όπως αναμενόταν ευρέως, σε γενναιόδωρη μείωση των επιτοκίων, σε μια ακόμη προσπάθεια τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας που πλήττεται από την κρίση.

Η επιτροπή καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής των ΗΠΑ, FΟΜC, μείωσε το επιτόκιο του δολαρίου κατά 0,50 μονάδες στο 1%. Η κίνηση ήταν ευρύτατα προεξοφλημένη στις αγορές.

Η απόφαση της Fed ήταν ομόφωνη. Στο ανακοινωθέν της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρεται ότι οι πτωτικοί κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα παραμένουν σοβαροί, υποδεικνύοντας ότι πιθανόν να επέλθουν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων. Οι αγορές εκτιμούν ότι τον Δεκέμβριο είναι πιθανό να ακολουθήσει νέα μείωση των επιτοκίων.

Μετά την μείωση, το επιτόκιο fed funds διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004. Το επιτόκιο fed funds δεν έχει υποχωρήσει κάτω από 1% μετά το 1958. Η Fed μείωσε επίσης το προεξοφλητικό επιτόκιο στο 1,25%.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η οικονομική επιβράδυνση είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της μείωσης των καταναλωτικών δαπανών, η οποία και θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην δραστηριότητα.

Πάντως, ο ρυθμιστής της πιστωτικής πολιτικής στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, αναφέρει ότι οι πρόσφατες κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, θα πρέπει να βελτιώσουν τις συνθήκες στις πιστωτικές αγορές.

Η Fed εκτιμά επίσης ότι ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στα ερχόμενα τρίμηνα, σε επίπεδα συμβατά με την σταθερότητα τιμών.

Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια για τρίτη φορά σε δύο μήνες, στο 6,66% από 6,93%, ενώ η Τράπεζα της Νορβηγίας μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μ.β. στο 4,75%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και η Τράπεζα της Αγγλίας, αναμένεται ευρέως να ακολουθήσουν την παγκόσμια προσπάθεια διευκόλυνσης του δανεισμού, με περικοπές των επιτοκίων στις τακτικές συνεδριάσεις την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v