Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Επιστροφή» πιέσεων για Ιαπωνία-Κίνα

Μεικτή η εικόνα των ασιατικών αγορών, με την Ιαπωνία και Κίνα να υποχωρούν λόγω της ανάκαμψης του «μαύρου χρυσού», ενώ αντίθετα ανοδικά κινείται το χρηματιστήριο της Αυστραλίας.

Η επιστροφή πετρελαίου σε ανοδική τροχιά καθιστά «εύθραυστες» τις διαθέσεις των επενδυτών, κυρίως στις αγορές Ιαπωνίας και Κίνας, ενώ η ενίσχυση στις τιμές των μετάλλων, δημιουργεί εντελώς διαφορετικό κλίμα στην αγορά της Αυστραλίας.

Η αναπάντεχη υποχώρηση των αποθεμάτων βενζίνης, αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων του στις ΗΠΑ, οδήγησε το πετρέλαιο εκ νέου στο επίπεδο των 126 δολαρίων, επαναφέροντας και τις ανησυχίες για υψηλό πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρακτικά αμετάβλητος στο επίπεδο των 132,08 μονάδων κινείται ο ευρύτερος δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος από την αρχή του έτους έχει καταγράψει απώλειες της τάξης του 16%.

Σαφώς ισχυρότερες οι πιέσεις για την αγορά της Κίνας, με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν για Τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Πιο συγκεκριμένα ο CSI 300 καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,5%, ενώ σε ανάλογη τροχιά κινούνται Shanghai Composite και Shenzhen Composite με απώλειες 1,9% και 2,4% αντίστοιχα.

Η «ιδιαιτερότητα» της κινεζικής αγοράς έγκειται στο γεγονός ότι τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται μετοχές πετρελαϊκών ομίλων, καθώς η ανάκαμψη των τιμών επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους για μείωση της ζήτησης. Πτώση 4,4% για την Sinopec. Ισχυρές απώλειες για την ιαπωνική Nintendo (-8,7%), καθώς δεν ικανοποίησε με τα μεγέθη γ’ τριμήνου.

«Η ανάκαμψη του πετρελαίου ήταν σημαντική και επανέφερε στις συνειδήσεις των επενδυτών τους φόβους για πληθωρισμό», τονίζει στο MarketWatch, ο Ben Kwong, επικεφαλής επενδύσεων στην KGI Asia, στο Χονγκ Κονγκ.

Πτώση 0,5% για τον Nikkei, με τον ευρύτερο δείκτη Topix να υποχωρεί σε ποσοστό της τάξης του 0,3%. Στον αντίποδα ανοδικές τάσεις καταγράφονται στις αγορές Αυστραλίας και Χονγκ Κονγκ, με τους ASX και Hang Seng να ενισχύονται 1,40% και 0,51% αντίστοιχα.

Η «αρκούντως δυναμική επιστροφή» του πετρελαίου δεν κατόρθωσε να αντιστρέψει πλήρως το κλίμα στην Wall Street, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να διαμορφωθεί στις 11.583 μονάδες με κέρδη 1,63%, ο Nasdaq να ενισχυθεί 0,44% στις 2.329 μονάδες και ο S&P 500 κατά 1,67% στις 1.284 μονάδες.

Στήριξη στη Wall προσέφερε τόσο η επέκταση των ειδικών δημοπρασιών για ενίσχυση ρευστότητας εκ μέρους της Fed, όσο και η υπογραφή από τον George Bush του σχεδίου διάσωσης των Freddie Mac και Fannie Mae.

Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή ανακοίνωση για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιούνιο αλλά και σωρεία οικονομικών μεγεθών κορυφαίων εταιρειών θα βρεθούν οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές.

Μεικτές, όμως, τάσεις καταγράφονται, αυτήν την ώρα, στα futures της Ευρώπης – βάσει στοιχείων του πρακτορείου Reuters – με τον DAX 30 να υποχωρεί οριακά έως τρεις μονάδες, τον FTSE 100 να κινείται κατά 16 μονάδες υψηλότερα και τον CAC 40 να ενισχύεται πλησίον των 16 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v