Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 126,7 δολάρια το πετρέλαιο με άνοδο 3,7%

H τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 3,7%, διαμορφούμενη στα 126,7 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε και τα 127,3 δολάρια. Κέρδη 1% για το χρυσό με την τιμή του να κινείται στα επίπεδα των 912 δολαρίων.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Mέλος του ομίλου της MPB

Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψαν τα συμβόλαια που συνθέτουν το ενεργειακό complex κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, με το αργό πετρέλαιο και τη βενζίνη να πρωταγωνιστούν στο εντυπωσιακό «γύρισμα» από τα χαμηλά, έχοντας ως αφετηρία την ανακοίνωση των στοιχείων για τα εβδομαδιαία ενεργειακά αποθέματα από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας και ειδικότερα, την απρόσμενη μείωση που κατέγραψαν τα αποθέματα βενζίνης.

Στο επιθετικό κλείσιμο short θέσεων ή/και στην επανατοποθέτηση long στην αγορά όσων είχαν ρευστοποιήσει σε υψηλότερες τιμές, ρόλο θετικού καταλύτη διαδραμάτισε και η διαφαινόμενη επιμονή του Ιράν να συνεχίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου που θεωρείται από τους Ιρανούς αξιωματούχους ως «ειρηνικό» με στόχο την πρόοδο της χώρας στο ενεργειακό κομμάτι, αλλά και η μείωση της παραγωγής στη Νιγηρία λόγω των πρόσφατων διαταραχών και επιθέσεων σε αγωγούς μαύρου χρυσού.

Σύμφωνα με το US Department of Energy (DoE), τα αποθέματα αργού παρέμειναν μεν σχεδόν αμετάβλητα (οι αναλυτές περίμεναν μείωση κατά 1.3 εκατομμύρια βαρέλια), ωστόσο στα προϊόντα, τα αποθέματα της βενζίνης μειώθηκαν κατά περίπου 3.5 εκ. βαρέλια (με το consensus να είναι +350 χιλιάδες) ενώ των διυλισμένων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 2.4 εκ. βαρέλια, χωρίς όμως να συνιστούν αρνητική έκπληξη βάσει των εκτιμήσεων της αγοράς.

Το πέρας του floor session στο Nymex βρήκε τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου στο Light Crude Oil να διαπραγματεύονται στα $126.73 το βαρέλι, με σημαντική άνοδο της τάξεως του 3.7% και ενδοσυνεδριακό υψηλό στα $127.39 (!).

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν όπως προανεφέρθη και τα products, με το πετρέλαιο θέρμανσης να ενισχύεται λιγότερο συγκριτικά, κατά 1.6% στα $352.70 cents/gallon (σειρά Αυγούστου) και τη βενζίνη να υπέρ-αποδίδει, στο +4.2% στα $313.50 cents/gallon (Gasoline RBOB παράδοσης Αυγούστου).

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων αντιθέτως η εικόνα ήταν μεικτή, με τις αρχικά εντονότατες πιέσεις στα συμβόλαια του χρυσού να αμβλύνονται λίγο εξαιτίας του ράλι του petroleum complex και της συνακόλουθης απώλειας των ενδοσυνεδριακών κερδών που κατέγραφε από το πρωί το δολάριο έναντι του ευρώ.

Το κίτρινο μέταλλο (συμβόλαια Οκτωβρίου) διαπραγματευόταν αργά το βράδυ στα 912.40 $/oz (-9 δολάρια ή ποσοστό 1%) επιστρέφοντας από το χαμηλό των $899, ενώ το ασήμι (σειρά Σεπτεμβρίου ) ενισχυόταν την ίδια ώρα στα 17.60 $/oz (+1.3%).

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v