Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 5 μηνών η Ασία στον απόηχο της Wall

Το «ξέσπασμα» της Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο, ακολουθείται κατά πόδας και από τις ασιατικές αγορές, οι οποίες διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Το «ξέσπασμα» της Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο, ακολουθείται κατά πόδας και από τις ασιατικές αγορές, οι οποίες διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Τράπεζες και τίτλοι εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στο επίκεντρο της ισχυρής ανόδου, καθώς οι επενδυτές μοιάζουν να πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι βρισκόμαστε κοντά στο πέρας της πιστωτικής κρίσης και των οδυνηρών συνεπειών που προκάλεσε σε εταιρίες και μετοχές.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικού των ΗΠΑ, Henry Paulson ότι «τουλάχιστον το 50% της κρίσης βρίσκεται πίσω μας», ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε ράλι μετοχές όπως αυτές των Mizuho Financial Group (5,3%), National Australia Bank (5,3%), HSBC Holdings (0,9%) και Macquarie Group (5,8%).

Η διαφαινόμενη βελτίωση της αμερικανικής αγοράς και κυρίως των καταναλωτικών δαπανών, αποτελεί, επίσης, έναν καλό «βατήρα ανόδου» για μετοχές εξαγωγικών ομίλων, όπως η Toyota Motor (2,7%), της οποίας η ενίσχυση αποδίδεται και στην ανακοίνωση ανόδου των πωλήσεών της στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά από διάστημα πέντε μηνών.

Σε ανάλογη πορεία και η Samsung Electronics (2,8%), μετά και την πρόβλεψη ότι οι πωλήσεις ημιαγωγών ακολουθούν ανοδική πορεία τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

«Όπως όλα υποδεικνύουν το χειρότερο μέρος της πιστωτικής κρίσης έχει περάσει», υποστηρίζει στο Bloomberg, ο Ivan Leung, διαχειριστής κεφαλαίων της JPMorgan Private Bank, η οποία διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 400 δισ. δολαρίων.

Προσθέτει, δε, σε πλήρη ευθυγράμμιση με αρκετούς συναδέλφους του, ότι «η διάθεση ανάληψης κινδύνου μοιάζει να ενισχύεται ή τουλάχιστον να επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα».

Κέρδη 1,5% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας – Ειρηνικού, ο οποίος διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Ιανουαρίου, με το ισοζύγιο ανοδικών – πτωτικών μετοχών να αγγίζει το εννέα προς δύο. Σημειώνεται ότι ο δείκτης έχει ενισχυθεί 14% από το χαμηλό δύο μηνών, το οποίο άγγιξε στις
17 Μαρτίου.

Ανάλογες διαθέσεις επικρατούν στην ιαπωνική αγορά, με τον Nikkei να ενισχύεται 2,07%, ενώ στο «ίδιο μήκος κύματος» κινούνται τα χρηματιστήρια Χονγκ Κονγκ και Αυστραλίας, με τους Hang Seng και ASX να ενισχύονται κατά 1,92% και 1,05% αντίστοιχα. Κλειστή παραμένει, λόγω αργίας, η αγορά της Κίνας.

Σαφώς οι επενδυτές στις ασιατικές αγορές έλαβαν το έναυσμα για επιστροφή στις αγορές μετοχών από τη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, όπου ο Dow Jones έφθασε στο επίπεδο των 13.010 μονάδων με κέρδη 1,48%, ενώ σε ανάλογη πορεία βρέθηκαν Nasdaq και S&P 500 με άνοδο 2,81% και 1,70% αντίστοιχα.

Το παράδειγμα Ασίας και Wall Street αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, όπως υποδεικνύουν, αυτήν την ώρα, τα futures βάσει στοιχείων του πρακτορείου Reuters.

Άνοδος 0,7% για τον DAX 30, ο οποίος επιστρέφει στη δράση μετά την αργία της Πρωτομαγιάς ενώ κατά το ίδιο ακριβώς ποσοστό ενισχύεται και ο FTSE 100. Περισσότερο «επιθετικός» ο CAC 40 με την άνοδό του να διαμορφώνεται στο 1,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v