Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρελαϊκές πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Η διαμόρφωση του μαύρου χρυσού υψηλότερα από τα 112 δολάρια σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη υποχώρηση του δολαρίου, δημιουργεί ένα πραγματικό «κοκτέιλ πιέσεων» για τις ασιατικές αγορές.

Η διαμόρφωση του μαύρου χρυσού υψηλότερα από τα 112 δολάρια σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη υποχώρηση του δολαρίου, δημιουργεί ένα πραγματικό «κοκτέιλ πιέσεων» για τις ασιατικές αγορές.

Παράλληλα οι ιδιαιτέρως απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ τόσο για τις ασιατικές όσο και για την παγκόσμια οικονομία, συμβάλλει στο, ούτως ή άλλως, αρνητικό κλίμα που συνεχίζει να «στοιχειώνει» τις διεθνείς αγορές.

Το γεγονός ότι το ΔΝΤ προβλέπει, ουσιαστικά, ύφεση στις ΗΠΑ καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την θέση των ασιατικών εταιρειών, για τις οποίες η αμερικανική αγορά είναι ο βασικός «καταναλωτής» των εξαγωγών τους.

Ταυτόχρονα οι συνεχιζόμενες απαισιόδοξες προβλέψεις για τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της πιστωτικής κρίσης, τόσο από διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ) όσο και από κορυφαίους επενδυτές (Soros), συντείνουν στη διατήρηση του αρνητικού κλίματος στα χρηματιστήρια.

Μοναδικός επιχειρηματικός κλάδος ο οποίος μοιάζει να έχει τη δυνατότητα αντίστασης στην κρίση, εμφανίζεται ότι είναι η υψηλή τεχνολογία, μετά και την αναβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας της Samsung Electronics, από την JPMorgan, χωρίς, όμως, να κατορθώνει να αντιστρέψει το κλίμα στις ασιατικές αγορές.

Κέρδη 0,3% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, με έξι από τους δέκα κλαδικούς δείκτες που τον αποτελούν να ενισχύονται, ενώ σε ανάλογη πορεία βρίσκεται και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, με τον Hang Seng να καταγράφει άνοδο 0,21%.

Στην αντίπερα όχθη οι αγορές Ιαπωνίας και Αυστραλίας, με τους Nikkei και ASX να υποχωρούν 0,93% και 1,32% αντίστοιχα.

Πτωτικά κινούνται, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις σημερινές συνεδριάσεις ΕΚΤ και Τράπεζας της Αγγλίας, με πρόβλεψη για διατήρηση αμετάβλητων των ευρωπαϊκών επιτοκίων αλλά μείωση – πιθανώς κατά 25 μονάδες βάσης – των βρετανικών.

Πτώση μεταξύ 17 και 22 μονάδες υποδεικνύουν τα futures για τον DAX 30, από πέντε έως 11 μονάδες για τον FTSE 100 και μεταξύ δύο και έξι μονάδων για τον CAC 40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v