Η αποδυνάμωση του γεν ”σήκωσε” το Nikkei

Με σημαντική άνοδο ολοκλήρωσε την ημέρα ο Nikkei, ενισχυμένος από την αποδυνάμωση του γεν έναντι του δολαρίου, γεγονός που ακολούθησε την επιστολή Χουσεΐν στον Κόφι Ανάν, μέσω της οποίας γίνεται δεκτή η επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ.

Τη σημαντικότερη άνοδο των τελευταίων έξι εβδομάδων κατέγραψε το χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς οι επενδυτές αναθάρρησαν από την επιστολή Χουσεΐν προς τον Κόφι Ανάν, δια της οποίας το Ιράκ δέχεται να επιστρέψουν στο έδαφός του οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, χωρίς όρους.

Σημαντική είναι για τη ραγδαία άνοδο η συμβολή της ανόδου του δολαρίου έναντι των άλλων νομισμάτων, καθώς επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι τεχνολογικές (Toyota Nissan, Sony) αύξησαν την αξία του τίτλου τους.

Η μετοχή της Toyota κατέγραψε άνοδο της τάξης του 5%, καθώς, όπως ανακοίνωσαν αναλυτές ”για κάθε πτώση της ισοτιμίας με το δολάριο κατά 1 γεν, η εταιρία κερδίζει 20 δισ. γεν”. Στο +3,27% και τις 9.543 μονάδες βρέθηκε ο Nikkei.

Με κέρδη 1,62%, στις 9.658 μονάδες βρίσκεται στο τέλος της πρωινής συνεδρίασης ο δείκτης Hang Seng στο χρηματιστήριο του Τόκιο.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v