Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το subprime ”χτύπησε” και το Χονγκ Κονγκ

Η αποκάλυψη ότι η Bank of China, ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Κίνας, έχει έκθεση ύψους 9,7 δισ. δολαρίων στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ ήταν αρκετή ώστε να αναστρέψει το θετικό κλίμα των τελευταίων ημερών στις ασιατικές αγορές. Πτώση 0,80% για τον δείκτη Hang Seng και 5,6% για τη μετοχή της Bank of China.

Η αποκάλυψη ότι η Bank of China, ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Κίνας, έχει έκθεση ύψους 9,7 δισ. δολαρίων στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ ήταν αρκετή ώστε να αναστρέψει το θετικό κλίμα των τελευταίων ημερών στις ασιατικές αγορές.

Πτώση 5,6% για την Bank of China και υποχώρηση 0,80% για τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ. Σημειώνεται ότι η UBS προχώρησε σε υποβάθμιση της σύστασής της για τη μετοχή του τραπεζικού ομίλου σε ”ουδέτερη”, από ”αγορά”.

Πτωτική κίνηση και για τις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων, όπως αυτή της BHP Billiton (-2,8%), καθώς εκφράζονται ανησυχίες για υποχώρηση της ζήτησης πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο.

”Η Bank of China αποτέλεσε μία αρνητική έκπληξη”, σημειώνει ο κ. Thue Isen, διαχειριστής κεφαλαίων στην Bankinvest Group, ”σε περίπτωση ύφεσης ή υποχώρησης της αμερικανικής οικονομίας, οι επιπτώσεις στην Ασία (οικονομικές αλλά και επιχειρηματικές) θα είναι πολύ πιο σοβαρές απ’ ό,τι αρχικά υπολογίζονταν).

Πτωτική κίνηση και για την ιαπωνική αγορά, καθώς το γεν ανακάμπτει έστω και ήπια έναντι δολαρίου και ευρώ, με την πορεία του να πλήττει τις μετοχές εξαγωγικών ομίλων. Στο 0,41% οι απώλειες για τον Nikkei.

Σταθερά ανοδική πορεία για την αγορά της Κίνας, με τον δείκτη CSI 300 να ολοκληρώνει την καλύτερη εβδομάδα από τον Απρίλιο του 2005, ενώ αντίθετα πτωτική κίνηση και για την αγορά της Αυστραλίας, με τον δείκτη ASX να υποχωρεί 1,16%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v