Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 2,5 μηνών οι ασιατικές αγορές

Ρευστοποιήσεις κερδών στις ασιατικές αγορές. Οι επενδυτές προετοιμάζονται για το tapering της Fed μετά τη συμφωνία στις ΗΠΑ για τον προϋπολογισμό.

Πτωτικά κινούνται οι ασιατικές αγορές και μάλιστα στο χαμηλότερο σημείο 2,5 μηνών καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό στις ΗΠΑ μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων ανοίγει το δρόμο για μείωση της ρευστότητας που παρέχει η Fed.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,12% στις 15.341 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,3% στις 23.267 μονάδες. Ο κορεατικός Kοspi έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 1967 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,79% στις 5069 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί οριακά κατά 0,09% στις 2202 μονάδες και ο CSΙ 300 κατά 0,09% στις 2410 μονάδες.

Ξεχωρίζει η China Cinda Asset Management. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή φέτος στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ που εκτινάχθηκε κατά 31,8% στο ντεμπούτο της.

Φέτος, έχει διοχετευθεί στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ρευστότητα μεγαλύτερη των 8 τρισ. δολ. από τις κεντρικές τράπεζες. Είναι η μεγαλύτερη ένεση ρευστότητας από το 2009 στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας των κεντρικών τραπεζών να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στις οικονομίες.

Η ιαπωνική αγορά ήταν μία από τις βασικές προτιμήσεις των επενδυτών. Με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να προχωρά σε σαρωτική νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση, οι ξένοι επενδυτές στράφηκαν στην ιαπωνική αγορά και μάλιστα σε επίπεδα ρεκόρ. Οι ξένοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει 1,9 τρισ. γεν (125 δισ. δολ.) στην ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά φέτος σύμφωνα με τα στοιχεία του Tokyo Stock Exchange. Ο δείκτης Topix έχει αναρριχηθεί φέτος κατά 45% και ο Nikkei καταγράφει για το 2013 κέρδη 48%.

Στις ΗΠΑ το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό μπορεί να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την Παρασκευή. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από το Σεπτέμβριο έχει δηλώσει ότι η αδυναμία συμφωνίας στο «μέτωπο» του προϋπολογισμού ήταν ένας από τους παράγοντες που δεν επέτρεπαν να ξεκινήσει το περιβόητο tapering. Τώρα, με το ποσοστό της ανεργίας να έχει υποχωρήσει στο 7% και το Κογκρέσο να κλείνει μία δυσάρεστη τριετή περίοδο έντονων διαφωνιών, ο δρόμος για τη Fed είναι ανοιχτός. Ο πρόεδρος της Fed, St Louis δεν αποκλείει να υπάρξει μάλιστα μία μικρή κίνηση αυτόν το μήνα. Η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 17-18 Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v