Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές

Στο κόκκινο οι περισσότεροι δείκτες εκτός Κίνας. Η BoJ διαψεύδει τα σενάρια νέας επέκτασης στη νομισματική πολιτική. Στο 9,3% τα κέρδη Νοεμβρίου για το Nikkei.

Έντονες πιέσεις δέχονται οι ασιατικές αγορές καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για το περιβόητο tapering της Fed ενώ η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διαψεύδει τα σενάρια για νέες κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2,17% στις 15.407 μονάδες. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ειδικότερα για το Τόκιο, μεγάλο μέρος των πιέσεων οφείλεται και σε ρευστοποιήσεις κερδών καθώς ο δείκτης Nikkei έχει αγγίξει υψηλά 6ετίας, ενώ μόνο το Νοέμβριο καταγράφει κέρδη 9,3%.

Τα κέρδη των τελευταίων ημερών στο Τόκιο στηρίχθηκαν και στην προσδοκία ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα ώθησης της οικονομίας από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Όμως ο Takehiri Sato, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BoJ, δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω επέκτασης της νομισματικής πολιτικής. «Η ΒοJ έχει ξεφύγει από την σταδιακή προσέγγιση στη νομισματική πολιτική» δήλωσε ο Sato και συμπλήρωσε: «Τώρα πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά τον αντίκτυπο της πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη τις μελλοντικές συνθήκες σε οικονομία και επίπεδο τιμών». Οι δηλώσεις αυτές οδήγησαν και σε ανάκαμψη του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, στα 102,58 γεν, δημιουργώντας έντονες πιέσεις στις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,65% στις 23.754 μονάδες και ο κορεατικός Kospi καταγράφει απώλειες 1,12% στις 1986 μονάδες. Ο αυστραλιανός ASX έκλεισε με κέρδη 0,34% στις 5267 μονάδες. Η οικονομία της Αυστραλίας αναπτύχθηκε κατά 2,3% το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μεγαλύτερη ανάπτυξη 2,6%, εξέλιξη που εκτιμάται ότι ενδέχεται να αναβάλει τα σχέδια για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι κινεζικές αγορές, με το Shanghai Composite να ενισχύεται κατά 1,31% στις 2251 μονάδες και τον CSI 300 κατά 1,32% στις 2475 μονάδες. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν κυρίως οι μετοχές εταιρειών από την Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Σαγκάης, καθώς η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε πως οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη Ζώνη θα ξεκινήσουν εντός τριμήνου. Η Shanghai International Port καταγράφει άλμα 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v