Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα οι ασιατικές αγορές

Κοντά στα υψηλά 6ετίας η ιαπωνική αγορά. Έντονες πιέσεις στην Κίνα παρά το θετικό ΡΜΙ. Νευρικότητα καθώς από Ιανουάριο απελευθερώνονται οι δημόσιες εγγραφές στα κινεζικά χρηματιστήρια.

Μικτή η εικόνα στις ασιατικές αγορές καθώς οι επενδυτές καλούνται από τη μία πλευρά να αξιολογήσουν τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία και από την άλλη να προετοιμαστούν για την επερχόμενη απελευθέρωση των δημοσίων εγγραφών στην Κίνα.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακές απώλειες 0,04% στις 15.655 μονάδες, κοντά στα υψηλά 6ετίας που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,4% στις 23.977 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,69% στις 2030 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με πτώση 0,77% στις 5273 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,092% στις 5273 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,93% στις 2416 μονάδες.

Το κλίμα ήταν αρνητικό στην κινεζική αγορά παρά τα θετικά μηνύματα για τον κινεζικό βιομηχανικό κλάδο. Ο σχετικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ ενισχύθηκε το Νοέμβριο σε επίπεδο υψηλότερο των προβλέψεων, αγγίζοντας το 51,4.

Οι επενδυτές στάθηκαν περισσότερο στην απόφαση των κινεζικών αρχών να άρουν το μορατόριουμ που είχε επιβληθεί στις δημόσιες εγγραφές. Οι πιέσεις εστιάστηκαν ειδικότερα στο δείκτη ChiNext – τον κινεζικό Nasdaq- ο οποίος περιλαμβάνει 100 εταιρείες και μετρά για το έτος κέρδη 78%. Σήμερα καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 7%. Οι ρυθμιστικές της Κίνας ανακοίνωσαν νέες κατευθυντήριες γραμμές, βάσει των οποίων οι αιτήσεις των δημοσίων εγγραφών θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα τρία τέταρτα των εταιριών που θα κάνουν το βήμα, είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v