Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένες οι ασιατικές αγορές

Ώθηση για τους περισσότερους δείκτες από τα στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο. Ανοδικά ο μεταλλευτικός κλάδος καθώς εξαγωγές και εισαγωγές στην Κίνα ξεπερνούν τις προσδοκίες. Έντονες πιέσεις στο Τόκιο μετά τις αποφάσεις της BoJ. Νέα άνοδος του γεν.

Ανοδικά κινούνται οι περισσότερες ασιατικές αγορές με στήριξη από τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο. Εξαίρεση αποτελεί η Ιαπωνία, όπου ασκούνται εκ νέου πτωτικές πιέσεις μετά την απόφαση της ΒoJ να μην ικανοποιήσει το αίτημα των αγορών για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Έτσι, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,59% στις 13.605 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,25% στις 21.643 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,3% στις 1883 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με κέρδη 1,01% στις 5047 μονάδες.

Οριακές οι κινήσεις στην κινεζική αγορά, όπου ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,07% στις 2048 μονάδες και ο CSI 400 κατά 0,04% στις 22819 μονάδες.

Θετική έκπληξη αποτελούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κίνα για το εμπορικό ισοζύγιο του Ιουλίου. Σε ετήσια βάση, οι εξαγωγές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αυξήθηκαν κατά 5,1% ενώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα είχαν μειωθεί κατά 3,1%. Οι εισαγωγές, οι οποίες είχαν μειωθεί κατά 0,7% τον προηγούμενο μήνα, τον Ιούλιο κατέγραψαν άλμα 10,9% που αντικατοπτρίζει και την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης στην Κίνα.

«Τα στοιχεία είναι πολύ καλύτερα από ότι περίμενε η αγορά και το γεγονός ότι οι αγορές ήταν τόσο καλύτερες θα στηρίξει το ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο» υποστηρίζει ο Άντριου Σάλιβαν, της Kim Eng Securities
Έτσι, ο μεταλλευτικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την BHP Billiton να ενισχύεται κατά 1,1%.

Το κλίμα όμως, δεν ήταν το ίδιο θετικό για τους επενδυτές στο Τόκιο. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να μείνει αμετακίνητη και να μην ικανοποιήσει το αίτημα των αγορών για νέα μέτρα από την ήδη πρωτοφανή νομισματική πολιτική που ακολουθεί. Ο διοικητής της BoJ, Χαρουχίκο Κουρόντα διατήρησε τη δέσμευση του Απριλίου για επέκταση της νομισματικής βάσης κατά 70 τρισ. γεν (723 δισ. δολ) το έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε.

Οι επενδυτές προβληματίζονται, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός Σίνζο ΆΜπε σχεδιάζει αύξηση της φορολογίας επί των πωλήσεων που ενδεχομένως θα δημιουργήσει πιέσεις στη ζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της BoJ να μείνει σταθερή ενέτεινε την ανοδική πορεία του ιαπωνικού νομίσματος, που άγγιξε τα 96.25 γεν ανά δολάριο. Έτσι, οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών βρέθηκαν και πάλι στο στόχαστρο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v