Οριακή πτώση στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Το Ενεργητικό σημείωσε οριακές απώλειες -0,05% και διαμορφώθηκε στα 6,702 δις €. Δεν υπήρξε μεγαλύτερη υποχώρηση, λόγω του γεγονότος ότι τα μερίδια κινήθηκαν εντόνως ανοδικά κατά 0,36% και αντιστοιχούν σε υψηλές ημερήσιες εισροές 9,767 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 15/3/2018

Διανύσαμε το πρώτο μισό του Μαρτίου, χρονικό διάστημα στο οποίο το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ α) βρίσκεται σε «αναζήτηση» κατεύθυνσης και β) δείχνει μία τάση συσσώρευσης περί των 6,7 δις €. Θυμίζουμε ότι στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων πέρασε σε αρνητικά επίπεδα σε σχέση με την έναρξη του ,έτους, για να επανέλθει σε θετικά την εβδομάδα που πέρασε.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, το Ενεργητικό σημείωσε οριακές απώλειες -0,05% και διαμορφώθηκε στα 6,702 δις €. Δεν υπήρξε μεγαλύτερη υποχώρηση, λόγω του γεγονότος ότι τα μερίδια κινήθηκαν εντόνως ανοδικά κατά 0,36% και αντιστοιχούν σε υψηλές ημερήσιες εισροές 9,767 εκατ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς ήταν πτωτική -0,07%. Οι 20 κατηγορίες των Α/Κ κινήθηκαν μικτά, καθώς οι 10 έκλεισαν με κέρδη, οι 9 με ζημιές και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση άνοδο καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,48%, τα Funds of Funds Μετοχικά 0,19% και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 0,12%. Στον αντίποδα, με το υψηλότερο αρνητικό πρόσημο μέσης απόδοσης κινήθηκαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,67%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,59% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,32%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών. Παρά τις έντονες εισροές, η συναλλακτική αξία κρίνεται από χαμηλή προς μεσαία. Η επενδυτική διάθεση ήταν μικτή. Ο κύριος όγκος των συμμετοχών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 10,074 εκατ. €. Ακολούθησαν τα Funds of Funds Μικτά με 1,121 εκατ. €, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 561 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 193 χιλ. €.
Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες εκροές είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,522 εκατ. €, τα Μικτά Α/Κ με 256 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 224 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v