Άνοδος 0,2% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σημείωσε μικρή αύξηση 0,20% και διαμορφώθηκε στα 6,639 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 6/3/2018

Με οδηγό τις θετικές αποδόσεις στις κατηγορίες των Α/Κ που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε τίτλους της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς, υπήρξε προσπάθεια επαναπροσέγγισης της αξίας του Ενεργητικού που ξεκίνησε η χρονιά – χωρίς όμως απόλυτη επιτυχία.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της Τρίτης, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σημείωσε μικρή αύξηση 0,20% και διαμορφώθηκε στα 6,639 δις €. Τα μερίδια κινήθηκαν πτωτικά -0,01% και αντιστοιχούν σε οριακό αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών, αξίας 1,147 εκατ. €.

Το μέσο πρόσημο απόδοσης της αγοράς, ήταν επίσης οριακά θετικό 0,07%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 10 έκλεισαν με ζημιές, οι 9 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,62%, τα Ομολογιακά Α//Κ Διεθνή με -0,28% και τα Funds of Funds Ομολογιακά με -0,22%. Στον αντίποδα, την υψηλότερη μέση άνοδο επέτυχαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,64%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,62% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,60%.

Η κινητικότητα των επενδυτών παραμένει στάσιμη, όπως επίσης η συναλλακτική αξία σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Στις όποιες κινήσεις πραγματοποιούνται θα προσδίδαμε χαρακτήρα μικτού επενδυτικού τύπου. Σε όγκο εκροών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 684 χιλ. €, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 510 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 300 χιλ. €. Αντιθέτως, την μεγαλύτερη θετική συναλλακτική αξία σημείωσαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 512 χιλ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 179 χιλ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 177 χιλ. €.

Με ρευστοποιήσεις κινήθηκαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (243 χιλ. €), έναντι συμμετοχών στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας (135 χιλ. €).

Η σειρά κατάταξης των 5 κατηγοριών με το υψηλότερο μερίδιο αγοράς σε σχέση με το Ενεργητικό παραμένει η ίδια, με τα ακόλουθα ποσοστά: Μικτά Α/Κ (20,23%), Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας (12,51%), Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων (11,84%), Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (10,08)% και Funds of Funds Μικτά (9,83)%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v