Οριακή πτώση στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Η μέση απόδοση της αγοράς έκλεισε ανοδικά 0,17%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 13 επέτυχαν κέρδη, οι 6 υποχώρησαν και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 26/2/2018

Χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις στην αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων ξεκίνησε η νέα εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, το Ενεργητικού σημείωσε οριακή υποχώρηση -0,10% και διαμορφώθηκε στα 6,716 δις €.

Παράλληλα, τα μερίδια είχαν φθίνουσα πορεία -0,02% και αντιστοιχούν σε εκροές αξίας 2,767 δις €.

Η μέση απόδοση της αγοράς έκλεισε ανοδικά 0,17%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 13 επέτυχαν κέρδη, οι 6 υποχώρησαν και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Με την υψηλότερη άνοδο καθαρών τιμών έκλεισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 1,01%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,97% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,84%. Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη πτώση υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,78%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,62% και τα Μικτά Α/Κ με -0,10%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν περιορισμένη (όπως σχεδόν ολόκληρη την τελευταία εβδομάδα). Πλην ορισμένων κατηγοριών, η συναλλακτική αξία ήταν ιδιαίτερα χαμηλής αξίας. Παρά το αρνητικό ισοζύγιο, την επενδυτική διάθεση θα την χαρακτηρίζαμε κυρίως μικτή. Σε όγκο εκροών ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,932 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Αγορών με 1,527 εκατ. € και τα Μικτά Α/Κ με 236 χιλ. €. Αντιθέτως, η υψηλότερη αξία συμμετοχών έλαβε χώρα στα Funds of Funds Μικτά με 979 χιλ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 529 χιλ. € και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 502 χιλ. €.

Οι μεριδιούχοι δείχνουν να παρατηρούν τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο εσωτερικό της χώρας και μάλλον τους οδηγούν σε στασιμότητα επένδυσης στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, που εχθές είχαν αμελητέες εκροές αξίας 10 χιλ. €.

Από την έναρξη του έτους το Ενεργητικό παραμένει σε θετικά επίπεδα, περί του 0,89% (ποσοστό που έχει διακυμάνσεις του συν, πλην 0,20% στην διάρκεια των τελευταίων ημερών). Η αύξηση των μεριδίων αγγίζει το 1,23%, οι δε εισροές ανέρχονται σε 68,892 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v