Πτώση 0,42% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Στη διάρκεια της Δευτέρας τα μερίδια σημείωσαν αισθητή μείωση κατά -0,07%, αλλά αντιστοιχούν σε ελεγχόμενη αξία ρευστοποιήσεων, της τάξεως των 3,358 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 12/2/2018

Με νέες απώλειες Ενεργητικού της τάξεως του -0,42% ξεκίνησε η εβδομάδα, με αποτέλεσμα η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων να διαμορφωθεί στα 6,713 €. Και ενώ στις 27 Ιαν. μιλούσαμε για διάσπαση του «πολυπόθητου» ορίου των 7 δις €, σήμερα (δηλ, 15 ημέρες αργότερα) βρισκόμαστε «μία ανάσα» από τα επίπεδα Ενεργητικού που ξεκίνησε το έτος. Συγκεκριμένα, με απώλειες κεφαλαιοποίησης - εντός της διόρθωσης - αξίας 254 εκατ. €, η άνοδος του Ενεργητικού ανέρχεται πλέον σε 0,84%, από 4,66% στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Στη διάρκεια της Δευτέρας τα μερίδια σημείωσαν αισθητή μείωση κατά -0,07%, αλλά αντιστοιχούν σε ελεγχόμενη αξία ρευστοποιήσεων, της τάξεως των 3,358 εκατ. €. Σημειώνουμε, ότι μέχρι τώρα εντός του Φεβρ. οι μεριδιούχοι έχουν λειτουργήσει με ψυχραιμία, τις δε μετακινήσεις κεφαλαίων εντός των κατηγοριών θα τις χαρακτηρίζαμε ως διαφοροποίηση επενδυτικών θέσεων.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, το πρόσημο κινήθηκε θετικά, περί του 0,15%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 11 έκλεισαν με ζημιές, οι 8 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -1,22%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,74%, και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,57%. Ουσιαστικά αυτές οι κατηγορίες σε συνδυασμό με την αρνητική μέση απόδοση -0,35% των Μικτών Α/Κ είναι που «έσπρωξαν» το Ενεργητικό σε χαμηλότερα επίπεδα (λόγω του υψηλού μεριδίου αγοράς τους - αθροιστικά στο 43,08%). Τα υψηλότερα μέσα κέρδη σημείωσαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,60%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,28% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,24%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, ήταν αξιόλογης συναλλακτικής αξίας, η δε επενδυτική διάθεση χαρακτηρίζεται ως αρνητική. Τις εντονότερες εκροές υπέστησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 2,009 εκατ. €, τα Funds of Funds Ομολογιακά με 1,982 εκατ. €, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,546 εκατ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 918 χιλ. €. Οι εισροές στα Μικτά Α/Κ (3,775 εκατ. €) και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (281 χιλ. €), απλώς περιόρισαν το εύρος του αρνητικού ισοζυγίου.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν ρευστοποιήσεις αξίας 334 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v