Πτώση 0,6% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Στη διάρκεια της Πέμπτης το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ υπέστη ‘έντονη πτώση -0,60% και διαμορφώθηκε στα 6,804 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου  (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 8/2/2018

Το «θρίλερ» της διόρθωσης συνεχίζεται με ιδιαίτερο σασπένς δικαιολογώντας απόλυτα τον χαρακτηρισμό του Φεβρουαρίου ως μήνα κινηματογραφικό, λόγω των προετοιμασιών για την απονομή των Όσκαρ.

Στη διάρκεια της Πέμπτης το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ υπέστη ‘έντονη πτώση -0,60% και διαμορφώθηκε στα 6,804 δις €. Το ευχάριστο της ημέρας ήταν η διατήρηση της ψυχραιμίας των μεριδιούχων, καθώς τα μερίδια κινήθηκαν αυξητικά κατά 0,01%. Οι ρευστοποιήσεις εξουδετερώθηκαν από συμμετοχές μεταξύ των κατηγοριών, με αποτέλεσμα το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο (άνευ σημασίας εκροές αξίας, μόλις, 37 χιλ. €).

Το πρόσημο μέσης απόδοσης της αγοράς ήταν πολύ αρνητικό και κυμάνθηκε περί του -0,72%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 14 έκλεισαν με ζημιές, οι 4 με οριακά κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

Τις εντονότερες μέσες απώλειες καθαρών τιμών κατέγραψαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -2,83%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -2,19%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -1,88% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -1,50%. Με θετική μέση απόδοση 0,15% έκλεισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης (προφανώς λόγω υστέρησης καθαρών τιμών στα 3 από τα 5 Α/Κ της κατηγορίας). Ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 0,13% και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 0,10%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών και ήταν μεσαίας συναλλακτικής αξίας. Την επενδυτική διάθεση θα την χαρακτηρίζαμε μικτή. Σε αξία εισροών ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 945 χιλ. €, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 936 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 234 χιλ. €.

Στον αντίποδα, την υψηλότερη αξία εισροών σημείωσαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,259 εκατ.€, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 428 χιλ. € (δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ρευστοποιήσεων) και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 348 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.
                                     

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v