Άνοδος 2,54% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων από την αρχή του έτους

Παρά το γεγονός, ότι η πτώση των μετοχικών τίτλων στοίχισε στην αγορά των Α/Κ κεφαλαιοποίηση αξίας 140,721 εκατ. € (από τα υψηλά της στις 29/1), το Ενεργητικό παραμένει σε θετικά επίπεδα 2,54% σε σχέση με την έναρξη του έτους.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 6/2/2018

Οι αρνητικές αποδόσεις είχαν συνέχεια στη διάρκεια της Τρίτης, αλλά ήταν μικρότερης έντασης, με αποτέλεσμα η υποχώρηση του Ενεργητικού να κυμανθεί περί του -0,54% και να διαμορφωθεί στα 6,826 δις €.

Τα μερίδια κινήθηκαν μετά από αρκετό χρονικό διάστημα πτωτικά κατά -0,04% και αντιστοιχούν σε οριακές εκροές αξίας 1,184 εκατ. €.

Η υποχώρηση των μεριδίων και οι εκροές δεν σχετίζονται με την έντονη πτώση των διεθνών μετοχικών τίτλων, καθώς α) πραγματοποιήθηκαν κυρίως σε κατηγορίες που δεν έχουν άμεση συσχέτιση με μετοχές και β) υπήρξε μείωση του αριθμού των Α/Κ από 285 σε 284, λόγω ολικής εξαγοράς του Α/Κ PRIVATE BANKING CLASS (LF) Funds of Funds – Real Estate της EUROBANK AM ΑΕΔΑΚ.

Παρά το γεγονός, ότι η πτώση των μετοχικών τίτλων στοίχισε στην αγορά των Α/Κ κεφαλαιοποίηση αξίας 140,721 εκατ. € (από τα υψηλά της στις 29/1), το Ενεργητικό παραμένει σε θετικά επίπεδα 2,54% σε σχέση με την έναρξη του έτους.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης το πρόσημο της αγοράς ήταν πτωτικό κατά -0,33%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 12 έκλεισαν με ζημιές, οι 7 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,85%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -1,66% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -1,62%, Ως αποτέλεσμα της έντονης αντίδρασης της Αμερικάνικης μετοχικής αγοράς, την υψηλότερη μέση θετική απόδοση επέτυχαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 2,81%. Ακολούθησαν (σε απόσταση) τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή και τα Funds of Funds Ομολογιακά με το ίδιο πρόσημο 0,22%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων έδειξε συμπεριφορά σύνεσης και όχι πανικού, ήταν μεσαίας προς μικρής συναλλακτικής αξίας, με επενδυτική διάθεση μικτή προς αρνητική. Η μεγαλύτερη αξία εκροών έλαβε χώρα στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 1,028 εκατ. €, στα Funds of Funds Μικτά με 512 χιλ. € και στα Μικτά Α/Κ με 308 χιλ. €. Αντιθέτως, σε εισροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 889 χιλ. €, τα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων με 178 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 170 χιλ. €.
Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν οριακές εκροές 218 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v