Άνοδος 0,26% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Τα άσχημα νέα, όμως, είναι ότι υπήρξε έντονη υποχώρηση των μεριδίων -0,24% και σημαντικές εκροές αξίας 8,890 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 7/2/2018

Τα καλά νέα της χθεσινής ημέρας είναι ότι η αντίδραση των διεθνών χρηματιστηρίων, οδήγησε σε θετικές αποδόσεις που υποστήριξαν την μικρή άνοδο του Ενεργητικού κατά 0,26% και τη διαμόρφωσή του στα 6,844 δις. €.

Τα άσχημα νέα, όμως, είναι ότι υπήρξε έντονη υποχώρηση των μεριδίων -0,24% και σημαντικές εκροές αξίας 8,890 εκατ. €. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η εισαγόμενη «ένταση» οδήγησε τους μεριδιούχους σε σκεπτικισμό και τάσεις ρευστοποιήσεων.

Παρά την «κακή» εβδομάδα που διανύσαμε η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων παραμένει θετική κατά 2,82% σε σχέση με την έναρξη του έτους. Ομοίως τα μερίδια κινούνται αυξητικά 1,21% και οι εισροές ανέρχονται σε 93,652 εκατ. €.

Η μέση ημερήσια απόδοση της αγοράς είχε ανοδικό πρόσημο 0,21% και απορρόφησε πλήρως την αξία εκροών.

Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 12 έκλεισαν με κέρδη, οι 6 με ζημιές και 2 παρέμειναν αμετάβλητες (Σύνθετα Α/Κ Absolute Return και Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας). Σε μέση άνοδο καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,22%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,01% και τα Μικτά Α/Κ με 0,58%. Στον αντίποδα, τις σημαντικότερες μέσες απώλειες υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,63%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,60% και τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με -0,08%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, καταγράφοντας αισθητή συναλλακτική αξία. Η επενδυτική διάθεση ήταν, σχεδόν, καθολικά αρνητική. Χαρακτηριστικό είναι ότι εισροές άξιες αναφοράς έλαβαν χώρα, μόνον, στο ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε Κρατικά ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών και ήταν αξίας 527 χιλ. € (άνοδος μεριδίων 13,68%). Με τις εντονότερες εκροές της αγοράς, αξίας 3,948 εκατ. €, έκλεισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας (διακόπτοντας τον συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό μεριδίων από την αρχή του έτους), Ακολούθησαν πλήθος κατηγοριών, ορισμένες εκ των οποίων ήταν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,420 εκατ. €, τα Μικτά Α/Κ με 1,213 εκατ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 741 χιλ. €.

Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας σημείωσαν εκροές 360 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v