Πτώση 0,91% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Η υποχώρηση προήλθε εξ ολοκλήρου από την αρνητική μέση απόδοση της αγοράς, που το πρόσημό της κυμάνθηκε περί του -0,70%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 9/2/2018

Ισχυρές απώλειες της τάξεως του -0,91% υπέστη η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Παρασκευής και διαμορφώθηκε στα 6,742 δις €.

Η υποχώρηση προήλθε εξ ολοκλήρου από την αρνητική μέση απόδοση της αγοράς, που το πρόσημό της κυμάνθηκε περί του -0,70%. Το παρήγορο της ημέρας είναι ότι τα μερίδια κινήθηκαν ανοδικά 0,03% και αντιστοιχούν σε οριακές εισροές αξίας 1,204 εκατ. €.

Παράλληλα, καθώς την επενδυτική συμπεριφορά θα την χαρακτηρίζαμε μικτή, φαίνεται ότι μεριδιούχοι κρατούν στάση αναμονής (ή αν θέλετε παραμένουν ψύχραιμοι) έναντι των έντονων αυξομειώσεων των ομολογιακών και μετοχικών (κυρίως) τίτλων διεθνώς.

Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, μόνον τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής έκλεισαν με θετικό πρόσημο (0,81%) και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας που παρέμειναν αμετάβλητα. Οι υπόλοιπες 18 κατηγορίες κινήθηκαν εντόνως πτωτικά, εκ των οποίων ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -1,75%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -1,73% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -1,62%. Οι υψηλές μέσες απώλειες καθαρών τιμών των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας σε συνδυασμό με των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας (-1,27%) και των Μικτών Α/Κ (-1,05%), ήταν αυτές που οδήγησαν στην «βίαιη» ημερήσια πτώση του Ενεργητικού, λόγω του υψηλού μεριδίου αγοράς τους.

Κινητικότητα υπήρξε στο σύνολο – σχεδόν – των κατηγοριών και ήταν μεσαίας συναλλακτικής αξίας. Την μεγαλύτερη αξία εισροών κατέγραψαν Funds of Funds Μικτά με 1,443 εκατ. € και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,133 εκατ. €. Ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 921 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 538 χιλ € (τα τελευταία «επέστρεψαν» σε εισροές μετά από μία 3ήμερη κατάσταση αρνητικού ισοζυγίου).

Αντιθέτως, οι υψηλότερες εκροές έλαβαν χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,270 εκατ. €, στα Μικτά Α/Κ με 475 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 356 χιλ. €.

Η διόρθωση από τις 29 Ιαν. και έπειτα έχει στοιχίσει σε κεφαλαιοποίηση 225,499 εκατ. € και έχει περιορίσει την άνοδο του Ενεργητικού, έναντι της έναρξης του έτους, σε 1,27%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v