Πτώση 0,35% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Οι μεριδιούχοι δείχνουν μία στάση αναμονής, καθώς ναι μεν η κινητικότητά τους είναι υπαρκτή, αλλά τις τελευταίες ημέρες είναι χαμηλής συναλλακτική αξίας.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 20/2/2018

Πάντοτε στην ιστορία της Ελληνικής βιομηχανίας των Α/Κ τόσο οι αποδόσεις όσο και το ισοζύγιο εισροών/εκροών των κατηγοριών των Α/Κ που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς μετοχικούς και ομολογιακούς τίτλους επηρέαζε σε μέγιστο βαθμός την πορεία του Ενεργητικού. Γεγονός, εύλογο, καθώς ανά τον πλανήτη οι ΑΕΔΑΚ διατηρούν σημαντική αξία σε υπό διαχείριση κεφάλαια που δραστηριοποιούνται σε εσωτερικούς τίτλους. Στην Ελλάδα, η διαφοροποίηση του Ενεργητικού σε προϊόντα με διεθνείς τίτλους άρχισε να λαμβάνει χώρα από το έτος 2000 και έπειτα.

Σήμερα το μερίδιο αγοράς έναντι του συνολικού Ενεργητικού των Μικτών Α/Κ (20,35%), των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας (12,89%) και των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας (9,95%) αθροιστικά ανέρχεται σε 45,16%. Στην διάρκεια, μάλιστα του τελευταίου εξαμήνου ενισχύθηκε σημαντικά, όχι μόνον από θετικές αποδόσεις, αλλά και από σημαντικό όγκο εισροών. Άρα, η όποια κινητικότητα στην Ελληνική κεφαλαιαγορά αγορά έχει άμεσα – και σε μέγιστο βαθμό - αντίκτυπο στην αγορά των Α/Κ.

Η χθεσινή, λοιπόν, υποχώρηση του Ενεργητικού κατά -0,35%, που το διαμόρφωσε στα 6,711 εκατ. €, οφείλεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στην αρνητική μέση απόδοση των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας (-0,84%), των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας (-0,52%) και των Μικτών Α/Κ Ελλάδας (-0,42%). Και τούτο, διότι, οι εκροές ήταν σχεδόν ανεπαίσθητες, περί των 1,336 εκατ. € (παρότι τα μερίδια κινήθηκαν θετικά 0,01%).

Η ανομοιογένεια των Α/Κ, οδήγησε σε την αγορά σε οριακό αρνητικό πρόσημο μέσης απόδοσης -0,04%. Από τις 20 κατηγορίες, οι 11 έκλεισαν με κέρδη, οι 8 με ζημιές και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση άνοδο καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,37%, τα Funds of Funds Μικτά με 0,35% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,27%.

Οι μεριδιούχοι δείχνουν μία στάση αναμονής, καθώς ναι μεν η κινητικότητά τους είναι υπαρκτή, αλλά τις τελευταίες ημέρες είναι χαμηλής συναλλακτική αξίας. Σε εισροές και εκροές ξεχώρισαν (με αντιστρόφως ανάλογη αξία) τα Funds of Funds Μετοχικά (συμμετοχές αξίας 2,146 εκατ. €) και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών (ρευστοποιήσεις αξίας 1,831 εκατ. €). Αυτό, όμως, οφείλεται κυρίως στην αλλαγή κατηγορίας και επωνυμίας του Α/Κ Πειραιώς China Growth Μετοχικό σε Πειραιώς Funds of Funds Αναδυομένων Αγορών Μετοχικό.

Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας είχαν εκροές 215 χιλ. €, ενώ τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας εισροές 120 χιλ. €

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v