Άνοδος 0,37% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Η απόλυτη άνοδος της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 24,844 εκατ. € έναντι της Πέμπτης, οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε θετικές αποδόσεις.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 16/2/2018

Ως δεύτερη ημέρα συνεχόμενης ανόδου του Ενεργητικού της τάξεως του 0,37% χαρακτηρίστηκε η προηγούμενη Παρασκευή. Η απόλυτη άνοδος της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 24,844 εκατ. € έναντι της Πέμπτης, οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε θετικές αποδόσεις, καθώς παρότι τα μερίδια σημείωσαν ικανοποιητική αυξητική πορεία 0,03%, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο (αμελητέες εισροές αξίας 643 χιλ. €).

Το ημερήσιο πρόσημο μέσης απόδοσης ήταν ανοδικό και κινήθηκε ακριβώς στα επίπεδα της αύξησης του Ενεργητικού, δηλ. 0,37%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, μόνον τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών έκλεισαν με οριακή μέση υποχώρηση -0,03% των καθαρών τους τιμών και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας που παρέμειναν αμετάβλητα. Οι υπόλοιπες 18 κατηγορίες σημείωσαν κέρδη και το υψηλότερο μέσο θετικό πρόσημο επέτυχαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,86%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,78%, τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,71% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας - μαζί με τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης- με 0,70%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, αλλά ήταν περιορισμένης συναλλακτικής αξίας. Την επενδυτική διάθεση θα την χαρακτηρίζαμε μικτή. Σε εισροές ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 830 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 475 χιλ. € (επιστρέφοντας και οι δύο κατηγορίες σε θετικό ισοζύγιο μετά από ένα μικρό διάστημα εκροών). Ακολούθησαν τα Funds of Funds Μικτά με 385 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 302 χιλ. €.

Στον αντίποδα, ο μεγαλύτερος όγκος εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 786 χιλ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 388 χιλ. € και στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 148 χιλ. €.

Τα Ενεργητικό σε σχέση με την έναρξη του έτους παραμένει σε ανοδικά επίπεδα της τάξεως του 1,17%, ομοίως τα μερίδια κατά 1,18%, οι δε εισροές ανέρχονται σε 75,245 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v