Πτώση 0,51% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης το Ενεργητικό υπέστη νέα αισθητή μείωση της τάξεως του -0,51% και διαμορφώθηκε στα 6,679 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 13/2/2018

Η ένταση της υποχώρησης του Ενεργητικού εντός του Φεβρουαρίου βαίνει αμείωτη και πλέον απαλείφει σχεδόν εξ ολοκλήρου την ισχυρή άνοδο της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων, που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα. Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της Τρίτης το Ενεργητικό υπέστη νέα αισθητή μείωση της τάξεως του -0,51% και διαμορφώθηκε στα 6,679 δις €.

Οι απόλυτες απώλειες του Ενεργητικού κατά 34,186 εκατ. €, οφείλονται τόσο σε αρνητικές αποδόσεις, όσο και σε εκροές αξίας 12,495 εκατ. (παρά την θετική κίνηση των μεριδίων κατά 0,01%). Προς αποφυγή στρέβλωσης της αγοράς, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι εκροές δεν οφείλονται σε κάποιον «πανικό» των μεριδιούχων.

Αντιθέτως οι τελευταίοι διατηρούν την ψυχραιμία τους. Από την συνολική αξία των ρευστοποιήσεων τα 11,670 εκατ. € έλαβαν χώρα στα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης και ειδικότερα σε ένα από τα Α/Κ της κατηγορίας (το NBG International Funds Sicav/Income Plus/B της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜ ΑΕΔΑΚ). Η εν λόγω, μάλιστα, κατηγορία αύξησε τον αριθμό των υπό διαχείριση Α/Κ από 6 σε 7 (οπότε και του συνόλου της αγοράς από 284 σε 285).

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης το πρόσημο της αγοράς ήταν πτωτικό κατά -0,18%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 15 κινήθηκαν με απώλειες, οι 4 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,77%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,55% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,51%. Στον αντίποδα, με θετική μέση απόδοση έκλεισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,44%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,36% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,19%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών. Η συναλλακτική αξία ήταν αξιόλογη, η δε επενδυτική διάθεση μικτή προς αρνητική. Τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης, σε εκροές, ακολούθησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,556 εκατ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,410 εκατ. Αντιθέτως, η υψηλότερη αξία εισροών έλαβε χώρα στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 3,007 εκατ. €, στα Funds of Funds Μικτά με 575 χιλ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 363 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v