Οριακή πτώση στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σημείωσε οριακή μείωση -0,08% και διαμορφώθηκε στα 6,706 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 21/2/2018

Με οριακές διακυμάνσεις ως προς το Ενεργητικό κινήθηκε η αγορά των Α/Κ κατά τη διάρκεια της Τετάρτης.

Πιο συγκεκριμένα, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σημείωσε οριακή μείωση -0,08% και διαμορφώθηκε στα 6,706 δις €. Τα μερίδια κινήθηκαν με ικανοποιητικά αυξητικό ρυθμό 0,03%, αλλά αντιστοιχούν σε μικρής αξίας εισροές 1,865 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο (οριακή άνοδος 0,03%), παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Οι 20 κατηγορίες κινήθηκαν μικτά, καθώς οι 10 έκλεισαν με κέρδη, οι 9 με ζημιές και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Την υψηλότερη μέση άνοδο καθαρών τιμών σημείωσαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,51%, τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,48% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,38%. Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες μέσες απώλειες υπέστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,57%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,45% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,28%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν περιορισμένη και χαμηλής συναλλακτικής αξίας. Την επενδυτική διάθεση θα την χαρακτηρίζαμε μικτή προς θετική. Σε εισροές ξεχώρισαν τα Funds of Funds Μετοχικά με 1,707 εκατ. €, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,105 εκατ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 660 χιλ. €. Στον αντίποδα, ο μεγαλύτερος όγκος εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 777 χιλ. €, στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 276 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 221 χιλ. €.

Ελπίζουμε στο βραχυπρόθεσμο μέλλον να υπάρξουν κι άλλες μη αναμενόμενες θετικές εκπλήξεις, σαν αυτή πχ της Moody’s με την διπλή και αιφνιδιαστική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, που μπορεί να οδηγήσει τις εγχώριες μετοχικές και ομολογιακές αξίας σε αυτονόμηση από την νευρικότητα (άρα και μεταβλητότητα) που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v