Πτώση 0,12% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Τα μερίδια κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,03%, και αντιστοιχούν σε οριακό θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών της τάξεως των 732 χιλ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 28/2/2018

Με μικρές ημερήσιες απώλειες Ενεργητικού -0,12% ολοκληρώθηκε ο Φεβρουάριος και η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 6,707 δις €. Τα μερίδια κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,03%, και αντιστοιχούν σε οριακό θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών της τάξεως των 732 χιλ. €. Επίσης, ο αριθμός των Α/Κ μειώθηκε από 286 σε 285 καθώς πραγματοποιήθηκε απορρόφηση των Α/Κ CPB Eurobond Ομολογιακό από το Α/Κ CPB Euro Global Bond Fund of Funds Ομολογιακό της CPB AM ΑΕΔΑΚ.

Η μέση απόδοση της αγοράς κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο -0,23%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 12 έκλεισαν με ζημιές, οι 6 με κέρδη και δύο παρέμειναν αμετάβλητες (Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας). Την υψηλότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -1,25%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,95%, και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,91%. Στον αντίποδα, σε θετική μέση απόδοση ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 0,25%, τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών μαζί με τα Funds of Funds Ομολογιακά με 0,19% και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 0,11%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν σχετικά περιορισμένη και η συναλλακτική αξία σε αρκετές κατηγορίες χαμηλή. Την επενδυτική διάθεση θα την χαρακτηρίζαμε μικτή. Σε εισροές ξεχώρισαν τα Funds of Funds Ομολογιακά με 2,359 εκατ. €, λόγω της απορρόφησης του Α/Κ CPB Eurobond Ομολογιακό (αντιστοίχως τις υψηλότερες εκροές υπέστησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Αγορών με 2,402 εκατ. €, που δραστηριοποιείτο το εν λόγω Α/Κ). Σε αξία συμμετοχών ακολούθησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 2,078 εκατ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,059 εκατ. €. Ρευστοποιήσεις αξίας 1,283 εκατ. € στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή και 1,260 εκατ. € στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας.

Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας σημείωσαν αμελητέες εισροές αξίας 73 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v