Οριακή πτώση στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Στη διάρκεια της Τρίτης το Ενεργητικό των Α/Κ σημείωσε αμελητέα υποχώρηση -0,01% και διαμορφώθηκε στα 6,716 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 27/2/2018

Ο φετινός Φεβρουάριος έδωσε το στίγμα για την κίνηση των διεθνών μετοχικών και ομολογιακών αγορών στους επόμενους 10 μήνες: υψηλή μεταβλητότητα που συνεπάγεται ιδιαίτερη προσοχή. Οι απόψεις των αναλυτών δείχνουν «σαν να αλλάζουν» από τη μία ημέρα στην άλλη και από τη μία μιλούν για επερχόμενες φυσιολογικές διορθώσεις, ενώ από την άλλη για υποχωρήσεις μετοχικών τιμών που θα οδηγήσουν τις διεθνείς αγορές σε κατάσταση bear market. Το ζητούμενο σε όλα αυτά είναι πια θα είναι η αντίδραση της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι μεριδιούχοι να «δείχνουν σαστισμένοι» και παρότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε ρευστοποιήσεις με ελεγχόμενη αξία εκροών, θα λέγαμε ότι ακόμη κρατούν μία στάση αναμονής. Θα εστιάσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην κινητικότητα του Μαρτίου, καθώς – πράγματι – ο Ιανουάριος ήταν ένας μήνας με υποσχέσεις για την αγορά των Α/Κ εντός του 2018.

Στη διάρκεια της Τρίτης το Ενεργητικό των Α/Κ σημείωσε αμελητέα υποχώρηση -0,01% και διαμορφώθηκε στα 6,716 δις €. Τα μερίδια κινήθηκαν επίσης πτωτικά -0,01% και αντιστοιχούν σε αξιοσημείωτες εκροές αξίας 4,481 εκατ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς έκλεισε με αρνητικό πρόσημο -0,10%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 9 επέτυχαν κέρδη, οι 9 ζημίες και δύο παρέμειναν αμετάβλητες (Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών και Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας). Σε μέση ανοδική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,44%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,17% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,10%.

Στον αντίποδα, την υψηλότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,92%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,63% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,35%.

Παρά το γεγονός του αξιοπρόσεκτου αρνητικού ισοζυγίου, η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν σημαντικής αξίας σε ορισμένες μόνον κατηγορίες. Λόγω του μικρής συναλλακτικής αξίας θα χαρακτηρίζαμε την επενδυτική διάθεση «στάσιμη». Το σύνολο των εκροών της αγοράς ουσιαστικά οφείλεται στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,719 εκατ. €, στα συγγενή Βραχ. Διάρκειας με 1,552 εκατ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 1,478 εκατ. €. Εισροές άξιες λόγου υπήρξαν μόνον στα Funds of Funds Μικτά με 416 χιλ. €.

Οριακές εισροές στα Μετοχικά και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (μόλις, 37 και 23 χιλ. €, αντιστοίχως).

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v