Πτώση 0,49% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Οι ημερήσιες απώλειες του Ενεργητικού ανήλθαν σε -0,49% και το διαμόρφωσαν στα 6,655 δις €. Παρά το γεγονός ότι τα μερίδια κινήθηκαν αρνητικά -0,01%, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών έκλεισε θετικά κατά 2,088 εκατ.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 2/3/2018

Δυστυχώς η Ελληνική κεφαλαιαγορά δεν μπόρεσε να αυτονομηθεί έναντι των διεθνών αγορών, με αποτέλεσμα οι πιέσεις των καθαρών τιμών σε κατηγορίες Α/Κ με υψηλό μερίδιο αγοράς να οδηγήσουν πλέον το Ενεργητικό σε οριακά αρνητικά επίπεδα -0,03% σε σχέση με την έναρξη του έτους.

Υπενθυμίζουμε, ότι στις 29 Ιαν. η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατέγραφε υψηλή άνοδο 4,66% και βρισκόταν «μία ανάσα» προ του πολυπόθητου ορίου των 7 δις €. Οι αρνητικές αποδόσεις από την εν λόγω ημερομηνία και έπειτα στοίχησαν σε κεφαλαιοποίηση 311,922 εκατ. €, και «έσβησαν» τα κέρδη του Ενεργητικού. Οι δηλώσεις πλέον περί τυχόν εμπορικού πολέμου και το αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα στις διεθνείς αγορές. Κρατάμε, παρόλα αυτά ως θετικό στοιχείο, τις συνεχόμενες διήμερες εισροές στα Α/Κ – κατά τη διάρκεια της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Αναλυτικότερα, οι ημερήσιες απώλειες του Ενεργητικού ανήλθαν σε -0,49% και το διαμόρφωσαν στα 6,655 δις €. Παρά το γεγονός ότι τα μερίδια κινήθηκαν αρνητικά -0,01%, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών έκλεισε θετικά κατά 2,088 εκατ. 

Το πρόσημο μέσης απόδοσης της αγοράς ήταν έντονα πτωτικό και κυμάνθηκε περί του -0,77%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, μόνο τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας έκλεισαν με κέρδη 0,49% και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, που παρέμειναν αμετάβλητα. Οι υπόλοιπες 18 κατηγορίες σημείωσαν αρνητικό πρόσημο μέσης απόδοσης, με υψηλότερο των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας (-2,06%), των 2 Μετοχικών Α/Κ Δείκτη (-1,99%), των Μετοχικών Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών (-1,96%) και των Funds of Funds Μετοχικών (-1,55%).

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, ήταν ικανοποιητικής συναλλακτικής αξίας, η δε επενδυτική διάθεση χαρακτηρίζεται από μικρή προς θετική. Σε εισροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 2,020 εκατ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 653 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 442 χιλ. €. Αντιθέτως, τις σημαντικότερες εκροές είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,037 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 239 χιλ. € και τα Σύνθετα Ειδικού Τύπου με 166 χιλ. €.
Συμμετοχές αξίας 263 χιλ. € στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, έναντι ρευστοποιήσεων 137 χιλ. € στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

 *Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v