Πτώση 0,29% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Το Ενεργητικό σημείωσε νέα υποχώρηση -0,29% και διαμορφώθηκε στα 6,688 δις €. Τα μερίδια κινήθηκαν ανοδικά 0,02% και αντιστοιχούν σε μικρές εισροές αξίας 2,043 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 1/3/2018

Οι ελπίδες ότι η πρώτη ημέρα της Άνοιξης θα μετρίαζε τις ανησυχίες για την διεθνή κεφαλαιαγορά δεν πραγματοποιήθηκαν. Αντιθέτως ενισχύθηκαν από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου περί δασμολόγησης μετάλλων και περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο τις προβλέψεις για την φετινή πορεία των αγορών. Το ζήτημα είναι κατά πόσο (και εάν βέβαια μπορεί) η Ελληνική κεφαλαιαγορά να αυτονομηθεί, καθώς αυτό θα έχει άμεση επίδραση στην αγορά των Α/Κ, λόγω του υψηλού μεριδίου αγοράς (45,21%) που κατέχουν τα Μικτά Α/Κ, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας.

Κατά την διάρκεια της Πέμπτης, το Ενεργητικό σημείωσε νέα υποχώρηση -0,29% και διαμορφώθηκε στα 6,688 δις €. Τα μερίδια κινήθηκαν ανοδικά 0,02% και αντιστοιχούν σε μικρές εισροές αξίας 2,043 εκατ. €. Ήδη η υποχώρηση των καθαρών τιμών, που ξεκίνησε από τα τέλη του Ιανουαρίου, έχει στοιχίσει σε κεφαλαιοποίηση 278,953 εκατ. € - όση δηλ. είχε σχεδόν κερδηθεί έως τις 27 Ιαν., όπου η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων είχε αγγίξει τα φετινά υψηλά της. Από την έναρξη του έτους, το Ενεργητικό παραμένει σε θετικά επίπεδα, αλλά οριακά πλέον στο 0,47%.

Σε επίπεδο ημερήσιας απόδοσης, το πρόσημο ήταν αρνητικό κατά -0,36%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 13 έκλεισαν με ζημιές, οι 6 με μικρά κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Τις υψηλότερες μέσες απώλειες καθαρών τιμών υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -1,28%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,92%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,89% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,83%. Αντιθέτως, οι θετικές μέσες αποδόσεις κινήθηκαν σε στενό εύρος: από 0,03% (Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης) έως και 0,19% (Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή).

Οι μεριδιούχοι δείχνουν «μουδιασμένοι» από τα γεγονότα με αποτέλεσμα η κινητικότητα και η συναλλακτική αξία να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Το θετικό ισοζύγιο ουσιαστικά οφείλεται στις εισροές αξίας 3,052 εκατ. € στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων και στις 782 χιλ. € στα Funds of Funds Μικτά. Σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,180 εκατ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 636 χιλ. €.
Εισροές στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 198 χιλ. €, έναντι εκροών στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας 326 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v