Πτώση 0,44% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων τη Δευτέρα

Η πτώση του Ενεργητικού ανήλθε σε -0,44% και το διαμόρφωσε στα 6,626 δισ. €. Σε σχέση με την έναρξη του έτους, η αγορά βρέθηκε στο χαμηλότερό της σημείο, περί του -0,47%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 5/3/2018

Περαιτέρω υποχώρηση υπέστη η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά την διάρκεια της Δευτέρας. Αναλυτικότερα, η πτώση του Ενεργητικού ανήλθε σε -0,44% και το διαμόρφωσε στα 6,626 δις €. Σε σχέση με την έναρξη του έτους, η αγορά βρέθηκε στο χαμηλότερό της σημείο, περί του -0,47%.

Η χθεσινή ημέρα χαρακτηρίσθηκε σχεδόν από ολοκληρωτική «αδράνεια» των μεριδιούχων. Παρά το γεγονός ότι τα μερίδια κινήθηκαν ιδιαιτέρως ανοδικά 0,04%, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν αρνητικό, καταγράφοντας αμελητέα αξία ρευστοποιήσεων 205 χιλ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς σημείωσε πτωτικό πρόσημο -0,12%, επηρεασμένη κυρίως από την έντονη υποχώρηση των Α/Κ που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς μετοχικούς τίτλους. Από τις 20 κατηγορίες, οι 12 έκλεισαν με κέρδη, οι 7 με ζημιές και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση άνοδο καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,19%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,67% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,44%. Στον αντίποδα, τις υψηλότερες μέσες απώλειες κατέγραψαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -2,23%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -2% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,96%.

Όπως προαναφέραμε, την Δευτέρα οι μεριδιούχοι σχεδόν απείχαν από την αγορά. Η συναλλακτική αξία εντός των κατηγοριών ήταν πολύ χαμηλή. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μεγαλύτερη αξία ρευστοποιήσεων έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,397 εκατ. €, στα Funds of Funds Μετοχικά με 244 χιλ. € και στα Funds of Funds Ομολογιακά με 150 χιλ. €. Αντιθέτως, σε εισροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 878 χιλ. €, τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 350 χιλ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 186 χιλ. €.

Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας έκλεισαν με μικρής αξίας εκροές 119 χιλ. ε, έναντι μηδαμινών εισροών (μόλις 11 χιλ. €) στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v