Μικρή πτώση στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Παρατηρώντας το ύψος του αρνητικού ισοζυγίου, θα χαρακτηρίζαμε την χθεσινή ημέρα ως την χειρότερη από πλευράς ρευστοποιήσεων στην μέχρι τώρα διάρκεια της φετινής χρονιάς. Επίσης, ήταν μία ημέρα με επενδυτικό χαρακτήρα αρνητικής ψυχολογίας.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την 13/3/2018

Διεκόπη το 3ήμερο ανοδικό σερί του Ενεργητικού, καθώς την Τρίτη η αξία των υπό διαχείριση Α/Κ σημείωσε μικρή υποχώρηση -0,16% και διαμορφώθηκε στα 6,721 δις €. Παράλληλα, τα μερίδια υπέστησαν σημαντική πτώση -0,07%, που αντιστοιχούν σε έντονες ημερήσιες εισροές αξίας 6,024 εκατ. €.

Παρατηρώντας το ύψος του αρνητικού ισοζυγίου, θα χαρακτηρίζαμε την χθεσινή ημέρα ως την χειρότερη από πλευράς ρευστοποιήσεων στην μέχρι τώρα διάρκεια της φετινής χρονιάς. Επίσης, ήταν μία ημέρα με επενδυτικό χαρακτήρα αρνητικής ψυχολογίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,782 εκατ. €, τα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,228 εκατ. €, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,039 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 830 χιλ. €, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 798 χιλ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 622 χιλ. €.

Αντιθέτως, ο όγκος εισροών ήταν ιδιαιτέρως χαμηλός. Οι κατηγορίες που ξεχώρισαν ήταν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Αγορών με – μόλις – 252 και 224 χιλ. €, αντιστοίχως.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης το πρόσημο ήταν επίσης αισθητά πτωτικό, περί του -0,33%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 18 έκλεισαν με ζημιές, μία μόνον με κέρδη (τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,28%) και μία παρέμεινε χωρίς μεταβολή (Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας).

Την μεγαλύτερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -1,24%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -1,11%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,90% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,70%.

Από την αρχή του έτους, η θετική κίνηση του Ενεργητικού κυμαίνεται στο 0,96%. Τα μερίδια παραμένουν θετικά και κινούνται περί του εύρους 1,10% έως και 1,30% (πιο συγκεκριμένα, εχθές έκλεισαν στο 1,15%). Η αξία συμμετοχών αξιολογείται σε ικανοποιητικά επίπεδα και ανέρχεται στα 51,669 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v