Πτώση 0,24% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Στην διάρκεια της Τετάρτης, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων υπέστη μικρή μείωση -0,24% και διαμορφώθηκε στα 6,705 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 14/3/2018

Τάση συσσώρευσης της αξίας του Ενεργητικού περί των 6,7 δις € παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Στην διάρκεια της Τετάρτης, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων υπέστη μικρή μείωση -0,24% και διαμορφώθηκε στα 6,705 δις €. Παρά το γεγονός, ότι τα μερίδια είχαν αυξητικό ρυθμό 0,01%, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν οριακά αρνητικά κατά 1,496 εκατ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς είχε επίσης πτωτικό πρόσημο, σχεδόν ανάλογο μα αυτό της υποχώρησης του Ενεργητικού, δηλ. περί του -0,26%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 13 έκλεισαν με ζημιές, οι 6 με οριακά κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση αρνητική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -1,17%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,69% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,60%. Μέση ανοδική απόδοση 0,04% σημείωσαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή και ακολούθησαν με το ίδιο πρόσημο (0,03%) 3 κατηγορίες: τα Funds of Funds Ομολογιακά, τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών και το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε Κρατικά Ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών. Η συναλλακτική αξία επέστρεψε σε πολύ χαμηλά επίπεδα (θυμίζουμε ότι η υποτονικότητα παρατηρείται στη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, πλην μίας ημέρας - της Τρίτης 13 Μαρτίου - που οι συναλλαγές ήταν αρκετά αυξημένες). Οι εκροές του συνόλου της αγοράς ουσιαστικά οφείλονται στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, που είχαν ρευστοποιήσεις αξίας 2,100 εκατ. €. Σε απόσταση, ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Αγορών με 182 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 178 χιλ. €.

Αντιθέτως, οι υψηλότερες εισροές έλαβαν χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 439 χιλ. €, στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 412 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 369 χιλ. €.

Η σειρά κατάταξης των 5 κατηγοριών με το υψηλότερο μερίδιο αγοράς σε σχέση με το Ενεργητικό παραμένει η ίδια, με τα ακόλουθα ποσοστά: Μικτά Α/Κ (20,45%), Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας (12,72%), Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων (11,74%), Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (10,20%) και Funds of Funds Μικτά (9,82)%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v