Οριακή άνοδος 0,08% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Την πρώτη ημέρα της νέας εβδομάδας η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων έκλεισε με οριακή άνοδο 0,08% και διαμορφώθηκε στα 6,459 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 27/11/2017

Σταθεροποιητικά κινείται το Ενεργητικό στη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Την πρώτη ημέρα της νέας εβδομάδας η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων έκλεισε με οριακή άνοδο 0,08% και διαμορφώθηκε στα 6,459 δις €. Η αγορά των Α/Κ σημείωσε (μετά από μακρύ χρονικό διάστημα) έντονα θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών, κατά 6,496 εκατ. €, Οι απώλειες μεριδίων ανήλθαν σε -0,46% αλλά αφορούν κυρίως απορροφήσεις και συγχωνεύσεις Α/Κ.

Η μέση απόδοση της αγοράς ήταν ελαφρώς πτωτική -0,20%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 15 έκλεισαν με απώλειες, οι 4 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Την υψηλότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -1,05%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,70% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,59%. Αντιθέτως, με μέση ανοδική απόδοση 0,46%, έκλεισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη, με 0,18% το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε Κρατικά Ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών και με 0,11% τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (φρενάροντας το πτωτικό σερί αποδόσεων της προηγούμενης εβδομάδας).

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών και μάλιστα σε ορισμένες από αυτές ήταν υψηλής συναλλακτικής αξίας. Την ψυχολογία επένδυσης θα την χαρακτηρίζαμε ως μικτή.

Υψηλή αξία εισροών υπήρξε στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή, η οποία ανήλθε σε 9,607 εκατ. €. Ακολούθησαν τα Funds of Funds Μικτά με 571 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 200 χιλ. €. Με ανεπαίσθητη αξία εισροών 52 χιλ. €, έκλεισαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας.

Στον αντίποδα, σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,342 εκατ. €, τα συγγενή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,284 εκατ. €, τα Μικτά Α/Κ με 503 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 479 χιλ. €.

Το Ενεργητικό σε σχέση με την έναρξη του έτους παραμένει σε θετικά επίπεδα κατά 0,59%, τα μερίδια σε αρνητικά κατά -2,13% και οι εκροές ανέρχονται πλέον στα 361,091 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v