Α/Κ: Πτώση 0,21% στην αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων την Πέμπτη

Η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 6,453 δις €, σημειώνοντας πτώση -0,21%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 15 έκλεισαν με ζημίες, οι 4 με οριακή άνοδο και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 23/11/2017

Η νηνεμία που επικράτησε στην αγορά των Α/Κ κατά τη διάρκεια της Τετάρτης παραχώρησε την θέση της σε μία σχετικά «ανήσυχη» ημέρα ως προς την επενδυτική ψυχολογία των μεριδιούχων. Αναφέρουμε τούτο, καθώς, υπήρξε αισθητή μείωση μεριδίων της τάξεως του -0,05%, που αντιστοιχεί σε σημαντική αξία ημερήσιων εκροών 6,622 εκατ. €. Ακόμη δε περισσότερο καθώς υπήρξε ενίσχυση των ρευστοποιήσεων, όχι μόνον, στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, αλλά και σε άλλες κατηγορίες, ενώ οι εισροές ήταν ιδιαιτέρως χαμηλής αξίας (σε όποια Α/Κ αυτές, τυχόν, έλαβαν χώρα).

Παράλληλα, η μέση απόδοση της αγοράς ήταν αρνητική κατά -0,23%, με αποτέλεσμα η απόλυτη μείωση του Ενεργητικού έναντι της Τετάρτης κατά 13,681 εκατ. €, να οφείλεται (σχεδόν) κατά το ήμισυ σε αρνητική υποχώρηση των καθαρών τιμών. Πιο συγκεκριμένα, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 6,453 δις €, σημειώνοντας πτώση -0,21%.

Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 15 έκλεισαν με ζημίες, οι 4 με οριακή άνοδο και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

Σε πτωτικό πρόσημο μέσης απόδοσης ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,90%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,82% και τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,60%. Το πρόσημο των κατηγοριών που ήταν θετικό κινήθηκε σε πολύ στενό εύρος: από 0,02% (Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου, Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας) έως και 0,08% (για το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε κρατικά ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών).

Το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών οφείλεται κατά κύριο λόγο στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, καθώς η αξία των ρευστοποιήσεων ανήλθε σε 3,408 εκατ. €. Στα προηγούμενά μας σχόλια, οι εκροές των τελευταίων ημερών στην εν λόγω κατηγορία δεν μας ήταν ανησυχητικές, όμως πλέον αρχίζουν να προκαλούν την παρατήρησή μας.

Σε εκροές ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 1,310 εκατ. €, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 932 χιλ. € και τα Funds of Funds Μετοχικά με 556 χιλ. €.

Η χαμηλή αξία των εισροών χαρακτηρίζει την απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος στη διάρκεια της Πέμπτης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την αξία συμμετοχών στα Funds of Funds Μικτά με 338 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 90 χιλ. €.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας υπέστησαν οριακές εκροές 93 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v