Πτώση 0,14% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Με πτωτικό ρυθμό της τάξεως του -0,03% κινήθηκαν τα μερίδια, που αντιστοιχεί σε εκροές αξίας €1,903 εκατ.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 20/11/2017

Με μικρή υποχώρηση Ενεργητικού κατά -0,14% ξεκίνησε η νέα εβδομάδα και η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 6,458 δις €. Με πτωτικό ρυθμό της τάξεως του -0,03% κινήθηκαν τα μερίδια, που αντιστοιχεί σε εκροές αξίας 1,903 εκατ. €. Ο αριθμός των Α/Κ μειώθηκε κατά ένα (από 274 σε 273), λόγω απορροφήσεων και συγχωνεύσεων που προέβη σε διάφορα επενδυτικά της προϊόντα η EUROBANK AM ΑΕΔΑΚ, ενώ σε επίπεδο κατηγοριών τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή από 5 μειώθηκαν σε 4 και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή αυξήθηκαν από 15 σε 16.

Το πρόσημο της μέσης απόδοσης της αγοράς παρέμεινε αμετάβλητο, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 12 έκλεισαν με κέρδη, οι 6 με ζημίες και σε 2 δεν υπήρξε διαφοροποίηση απόδοσης (Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης και Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας). Σε μέση ανοδική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,31%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,27% και τα Funds of Funds Μετοχικά, μαζί με τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής, με 0,23%. Στον αντίποδα, την εντονότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,37%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,34% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,29%.

Υψηλή κινητικότητα υπήρξε εκ μέρους των μεριδιούχων και παρά το γεγονός του αρνητικού ισοζυγίου εισροών/εκροών θα χαρακτηρίζαμε την επενδυτική τους ψυχολογία ως μικτή. Η υψηλότερη αξία ρευστοποιήσεων έλαβε χώρα στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,305 εκατ. €, στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,135 εκατ. € και στα συγγενή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,094 εκατ. €. Τον μεγαλύτερο όγκο εισροών είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 1,316 εκατ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 712 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 347 χιλ. €. Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν οριακά θετικό ισοζύγιο με 75 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v