Πτώση 0,31% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Η μέση απόδοση της αγοράς ήταν αρνητική κατά -0,28%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, μόνον τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας διασώθηκαν, καθώς η απόδοσή τους παρέμεινε αμετάβλητη.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 9/11/2017

Δυστυχώς οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν και η «κατηφόρα» του Ενεργητικού προς τα ψυχολογικά όρια των 6,5 δις € συνεχίζεται. Υπενθυμίζουμε, ότι σε περίπτωση, που κατέλθει αυτού του ορίου, αυτό θα συμβεί για δεύτερη φορά στο εξάμηνο που διανύουμε. Οι πιθανότητες είναι αρκετά αυξημένες καθώς ο ρυθμός εκροών βαίνει αμείωτος, οι Ελληνικοί μετοχικοί τίτλοι (και ειδικότερα οι τραπεζικοί) νιώθουν σημαντικές πιέσεις, ενώ η όποια διόρθωση στις διεθνείς αγοράς είναι πιθανή, λόγω των κατ’ εξακολούθηση φετινών ρεκόρ.

Χαρακτηριστική των παραπάνω ήταν η χθεσινή ημέρα, όπου η αγορά των Α/Κ κατέγραψε υποχώρηση μεριδίων -0,03%, που αντιστοιχούν σε εκροές αξίας 3,305 εκατ. €. Οι αρνητικές, όμως, αποδόσεις όλων των κατηγοριών πρόσθεσαν στην προαναφερόμενη αξία ρευστοποιήσεων, απόλυτες απώλειες της τάξεως των 16,702 εκατ. €, με αποτέλεσμα το Ενεργητικό να υποχωρήσει αισθητά κατά -0,31% και να διαμορφωθεί στα 6,534 δις €.

Η μέση απόδοση της αγοράς ήταν αρνητική κατά -0,28%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, μόνον τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας διασώθηκαν, καθώς η απόδοσή τους παρέμεινε αμετάβλητη. Οι υπόλοιπες 19 κατέγραψαν μέσες απώλειες καθαρών τιμών, με υψηλότερες αυτές των Μετοχικών Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,75%, των 2 Μετοχικών Α/Κ Αμερικής με -0,71%, των Funds of Funds Μετοχικών με -0,54% και των Μετοχικών Α/Κ Ευρωζώνης με -0,51%.

Η ψυχολογία επένδυσης των μεριδιούχων παραμένει αρνητική (μάλιστα οι τελευταίες ημέρες δείχνουν αυξητικές τάσεις αυτής). Χαρακτηριστικό είναι ότι εισροές άξιες λόγου έλαβαν χώρα μόνον στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, με 938 και 349 χιλ. €, αντιστοίχως. Σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,808 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 542 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 265 χιλ. €.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας κατέγραψαν νέες ρευστοποιήσεις αξίας 199 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v