Πτώση 0,11% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 6,579 δις € και κύρια αιτία της διόρθωσης ήταν οι ρευστοποιήσεις, καθώς η αρνητική μέση απόδοση της αγοράς επηρέασε πτωτικά κατά, μόλις, 1,602 εκατ. €.

  • Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 3/11/2017

Οριακές απώλειες Ενεργητικού -0,11%, ή σε απόλυτα νούμερα κατά 7,005 εκατ. €, κατέγραψε η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της πρώτης Παρασκευής του Νοεμβρίου. Η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 6,579 δις € και κύρια αιτία της διόρθωσης ήταν οι ρευστοποιήσεις, καθώς η αρνητική μέση απόδοση της αγοράς επηρέασε πτωτικά κατά, μόλις, 1,602 εκατ. €. Ο ρυθμός των μεριδίων κινήθηκε μειούμενος -0,05% και αντιστοιχεί σε εκροές αξίας 5,403 εκατ. €.

Το μέσο πρόσημο απόδοσης στο σύνολο της αγοράς ήταν ανεπαίσθητα πτωτικό κατά -0,03% (παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ). Σε μία σχετικά «άνευρη» ημέρα των αγορών, από τις 20 κατηγορίες, οι 12 έκλεισαν με ζημίες, οι 7 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Τις εντονότερες μέσες απώλειες καθαρών τιμών υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,86%, τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με -0,21% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,18%. Στον αντίποδα, σε μέση άνοδο ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,42%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,25% και τα Funds of Funds με 0,18%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, στις περισσότερες από αυτές ήταν χαμηλής συναλλακτικής αξίας και γενικότερα κυριάρχησε η αρνητική ψυχολογία επένδυσης. Την μεγαλύτερη αξία ρευστοποιήσεων κατέγραψαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 3,291 εκατ. €, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,248 εκατ. €, τα Διαχείρισης Διαθεσίμων με 884 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 662 χιλ. €.

Αντιθέτως την υψηλότερη αξία εισροών σημείωσαν τα Funds of Funds Μικτά με 885 χιλ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 181 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 110 χιλ. € (τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας «πάτησαν ημερήσιο φρένο» στο ισοζύγιο εισροών/εκροών με αμελητέες εκροές αξίας 48 χιλ. €).

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v