Αυξήθηκε 0,16% το ενεργητικό των Αμοιβαίων την Πέμπτη

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, η αγορά έκλεισε με θετικό πρόσημο 0,09% και ήταν η μοναδική αιτία που αύξησε την απόλυτη αξία του Ενεργητικού κατά 10,744 εκατ. € έναντι της Τετάρτης.

Αυξήθηκε 0,16% το ενεργητικό των Αμοιβαίων την Πέμπτη

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 2/11/2017

Με το δεξί «μπήκε» ο Νοέμβριος, όσον αφορά την αξία του Ενεργητικού, και συνέχισε στο ίδιο μοτίβο στη διάρκεια της Πέμπτης. Η άνοδος των υπό διαχείριση κεφαλαίων ανήλθε σε 0,16% και τα διαμόρφωσε στα 6,586 δις €. Ομοίως, τα μερίδια κινήθηκαν και πάλι αυξητικά κατά 0,05%, όμως η εικόνα είναι πλασματική, καθώς το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν αρνητικό κατά 3,903 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης η αγορά έκλεισε με θετικό πρόσημο 0,09% και ήταν η μοναδική αιτία που αύξησε την απόλυτη αξία του Ενεργητικού κατά 10,744 εκατ. € έναντι της Τετάρτης. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 12 έκλεισαν με κέρδη, οι 6 με ζημίες και 2 παρέμειναν αμετάβλητες (Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας και τα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων).

Το υψηλότερο μέσο θετικό πρόσημο απόδοσης επέτυχαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,48%. Η συζήτηση περί του swap των Ελληνικών ομολόγων αντανακλάστηκε με τον καλύτερο επιθυμητό τρόπο στην εν λόγω κατηγορία. Σε μέση ανοδική απόδοση ακολούθησαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 0,57% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,36%. Στον αντίποδα, την εντονότερη υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,64%, και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή, μαζί με τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με το ίδιο πρόσημο -0,44%.

Επέστρεψε η κινητικότητα των μεριδιούχων, αλλά με αρνητικές διαθέσεις, που οδήγησαν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις. Οι εντονότερες εκροές έλαβαν χώρα στα Μικτά Α/Κ με 3,795 εκατ. €, στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,750 εκατ. €, στα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,505 εκατ. € και στα Funds of Funds Μετοχικά με 777 χιλ. €.

Ο έντονος αυξητικός ρυθμός μεριδίων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα Funds of Funds Μικτά παρέμεινε αμείωτος, με εισροές αξίας 2,869 εκατ. €. Ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 2,793 εκατ. € και σε απόσταση τα Σύνθετα Absolute Return με 237 χιλ. €.

Η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος ως προς τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας παραμένει, καθώς έκλεισαν με ανεπαίσθητες εξαγορές αξίας 75 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v