Άνοδος 0,54% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Το Ενεργητικό κινήθηκε εντόνως ανοδικά κατά 0,54% και διαμορφώθηκε στα 6,575 δις €. Η κατά 35,490 εκατ. € αύξηση προήλθε εξ ολοκλήρου από αποδόσεις των Α/Κ και ήταν «καθαρή», καθώς δεν υπήρξαν ρευστοποιήσεις.

  • Κώστα Σιαμπράκου*
Άνοδος 0,54% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 1/11/2017 

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο Οκτώβριος για την αγορά των Α/Κ ως προς την αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων, αλλά και με ένα σπάνιο χαρακτηριστικό: την μηδαμινή κινητικότητα των μεριδιούχων.

Το Ενεργητικό κινήθηκε εντόνως ανοδικά κατά 0,54% και διαμορφώθηκε στα 6,575 δις €. Η κατά 35,490 εκατ. € αύξηση προήλθε εξ ολοκλήρου από αποδόσεις των Α/Κ και ήταν «καθαρή», καθώς δεν υπήρξαν ρευστοποιήσεις (το αρνητικό ισοζύγιο/εισροών είχε αμελητέες εκροές αξίας 395 χιλ. €). Η κίνηση των μεριδίων ήταν αυξητική κατά 0,02%.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς ήταν πολύ ικανοποιητικό, με κέρδη 0,33%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 19 σημείωσαν μέση θετική απόδοση και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Πρωταθλητές μέσης ημερήσιας απόδοσης ήταν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,18%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,87%, τα Μικτά Α/Κ με 0,77%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,74% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,68%.

Ως σπάνιο γεγονός της ημέρας αναφέρουμε την υψηλή υποτονικότητα στις συναλλαγές. Τολμούμε να διακινδυνεύσουμε, ότι τόσο υποτονική κινητικότητα δεν θυμούμαστε την τελευταία δεκαετία (χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε ημέρες, όπως η προ-παραμονή Πρωτοχρονιάς). Το σύνολο των κατηγοριών αρκέστηκε σε συναλλακτική αξία μερικών δεκάδων χιλιάδων €. Σε όγκο ρευστοποιήσεων ξεχώρισαν τα Μικτά Α/Κ με 3,177 εκατ. € και – αντιθέτως – σε όγκο συμμετοχών τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 3,285 εκατ. €. Βέβαια, αυτό συνέβη καθώς ένα Α/Κ της EUROBANK AM ΑΕΔΑΚ, άλλαξε ονομασία, επενδυτικό σκοπό, κατηγορία και μεταπήδησε από τα Μικτά Α/Κ στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας.

Ενδεικτικό της απουσίας των μεριδιούχων, ήταν ότι σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 206 χιλ. €, τα Funds of Funds Μετοχικά με 155 χιλ. € και τα συγγενή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 150 χιλ. €. Αντιθέτως, σε εισροές τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 184 χιλ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 106 χιλ. €.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας έκλεισαν με οριακής αξίας εξαγορές 97 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v