Άνοδος 0,46% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Η μέση απόδοση της αγοράς έκλεισε με θετικό πρόσημο 0,27%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 12 έκλεισαν με κέρδη, οι 7 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

  • Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 31/10/2017

Εφτάψυχη αποδεικνύεται, για μία ακόμη φορά, η Ελληνική αγορά των Α/Κ (όπως άλλωστε σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας). Με τον έναν ή άλλο τρόπο καταφέρνει να διατηρεί τα ψυχολογικά επίπεδα της αξίας του Ενεργητικού της. Βέβαια, τα τελευταία 2 έτη αυτό το καταφέρνει αποκλειστικά από τις αποδόσεις, γεγονός που από μόνο του προσδίδει επικινδυνότητα λόγω της υψηλής ανόδου των διεθνών ομολογιακών και μετοχικών τίτλων.

Από την άλλη πλευρά, όμως, έχουν υστερήσει οι ανάλογοι Ελληνικοί τίτλοι, όπου του 40% των κατηγοριών των Α/Κ δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε αυτούς. Οπότε η οποιαδήποτε καλή μελλοντική εξέλιξη των τιμών τους θα υποβοηθήσει υπέρμετρα την αγορά των Α/Κ. Σαφέστατα, όμως, ο Θεσμός πρέπει να προσελκύσει μεριδιούχους, καθώς οι εκροές είναι συνεχόμενες και χωρίς εισροή κεφαλαίων, η οποιαδήποτε συγκράτηση ή αύξηση της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων, κάθε άλλο, παρά υγιής, μπορεί να χαρακτηρισθεί. Θα δούμε….

Η χθεσινή, λοιπόν, ημέρα είχε ακριβώς τα παραπάνω χαρακτηριστικά: έντονη άνοδο Ενεργητικού κατά 0,46% που το διαμόρφωσε στα 6,540 δις €. Ο ρυθμός των μεριδίων ήταν, ναι μεν αυξητικός 0,02%, αλλά στο τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών υπερίσχυσαν οι ρευστοποιήσεις αξίας 3,272 εκατ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς έκλεισε με θετικό πρόσημο 0,27%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 12 έκλεισαν με κέρδη, οι 7 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση άνοδο πρωταγωνίστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,89%, τα Μετοχικά Ελλάδας με 1,88% και τα Μικτά Α/Κ με 0,71%. Η μέση υποχώρηση καθαρών τιμών που σημείωσαν οι 7 κατηγορίες κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα στενό εύρος: από -0,20% για τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών έως και -0,02% για τα Funds of Funds Ομολογιακά και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών. Σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 3,384 εκατ. €, τα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,406 εκατ. € και τα Σύνθετα Ειδικού Τύπου με 546 χιλ. €.
Σημαντικές εισροές στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,603 εκατ. € στα Funds of Funds Μικτά με 1,145 εκατ. € και στα Ομολογιακά Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 582 χιλ. €. Συμμετοχές αξίας 164 χιλ. € στα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη, ενώ τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν σχεδόν ουδέτερο ισοζύγιο.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v